Sparta 380 T - żyłka się topi, wymiana co chwile

Wszystko związane z kosami i podkaszarkami , planujesz zakup, szukasz pomocy technicznej

Moderator: Moderatorzy

Krzysiek88
Nowy użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 lut 2015, 21:38

Sparta 380 T - żyłka się topi, wymiana co chwile

Post autor: Krzysiek88 » 10 paź 2019, 20:33

Mam już któryś rok Sparte 380 T, miałem głowice taką, że trzeba było ją rozbierać i zakładać nową żyłkę, zazwyczaj kosiłem żyłką 2,7 lub 3.0, jak się długo na upale kosiło, lub pod koniec zyłki to lubiła się "uksyć", że tak powiem i musiałe rozebrać głowice i tak końcówka np. pól metra co zostały wyciągnąc na nowo przez dziurki. Na wiosnę kupiłem nową głowicę bo tamta niby działała ale w sumie swoje zrobiła, gość mi sprzedał taką, co nie trzeba rozbierać, tylko się nakręca zyłkę. Niestety w tej głowicy to co chwila jakby przytapia się żyłka i potem jak dochodzi do dziurki z głowicy, kosi się i trafia na coś twardszego to ulatuje w miejscu tego przytopienia ... rozbierze się to to widać, że w kilku miejscach na nawinięciu jest przytopiona. Zawsze koszę żyłką Green Line z Oleo Maca, na poprzedniecj głowicy to uchodziło, no tu to jest dramat ... Na tej 3.0 tylko testowałem, za grube? Od czego się tak topi?

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3749
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Sparta 380 T - żyłka się topi, wymiana co chwile

Post autor: Tornado » 10 paź 2019, 20:38

Widocznie za bardzo nagrzewa się ta głowica, a żyłka jest za mocno nawinięta ...
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Krzysiek88
Nowy użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 lut 2015, 21:38

Re: Sparta 380 T - żyłka się topi, wymiana co chwile

Post autor: Krzysiek88 » 10 paź 2019, 20:52

A jaki kawałek powinno się nawijac? Zwykle chyba cos pod dwa metry nawijam ...
NIe ukrywam, ze zazwyczaj tak nawijam jakbym dratwe zwijal, nawijam tak naciagajac, luzno bym nawijal to by mi sie rozeszla, nie siedziala by w rowkach

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3749
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Sparta 380 T - żyłka się topi, wymiana co chwile

Post autor: Tornado » 10 paź 2019, 20:59

To zależy od wielkości szpuli głowicy, grubości żyłki.. Ja mam sthila Fs 260 z oryginalną głowicą. Nawijam zazwyczaj żyłkę 3mm. Nie odcinam jakiegoś kawałka, lecz nawijam tyle..., ile się zmieści, aby szpula była pełna. Zauważyłem, że mocne "uciąganie" żyłki nie jest wskazane, gdyż potrafi się czasami wówczas skleić, jak również nie może być zbyt luźno nawinięta... Ja mam już po prostu "swoje wyczucie" i robię to z tzw umiarem.. Wiem, wiem, co to znaczy umiar.., ale inaczej nie mogę opisać z jaką siłą to robię. Spróbuj też namoczyć tę żyłkę przez dobę przed koszeniem...
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
Kamilos
Stały bywalec
Posty: 2112
Rejestracja: 25 sty 2015, 13:43
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Sparta 380 T - żyłka się topi, wymiana co chwile

Post autor: Kamilos » 10 paź 2019, 21:01

Wywal tą głowicę szybko ładowaną, przerabiałem to samo, żyłka skleja się w głowicy, ponieważ szpula ma taką konstrukcję. Trzeba tam stosować dużo cieńszą żyłkę i wtedy da się kosić, ja wymieniłem na zwykłą tecomec i zapomniałem o problemach z głowicą i sklejającą się żyłką.

sobul2
Stały bywalec
Posty: 53
Rejestracja: 26 maja 2018, 21:34
Imię: Mateusz

Re: Sparta 380 T - żyłka się topi, wymiana co chwile

Post autor: sobul2 » 10 paź 2019, 21:18

Ja mam głowice z Shindaiwa i nigdy mi się nie zdarzyło żeby się przytopila żyłka a też jest nawijana. Nakręcam odległość od głowicy do rękojeści razy dwa. Żyłkę najczęściej stosuje 2.7.
Pozdrawiam

Krzysiek88
Nowy użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 lut 2015, 21:38

Re: Sparta 380 T - żyłka się topi, wymiana co chwile

Post autor: Krzysiek88 » 10 paź 2019, 21:29

Dziękuje Wam z rady. Na razie spróbuję luźniej nawinąć, ale coś czuję, że się przeproszę, że starą, niby wyrobioną głowicą, a pociągnie pewnie jeszcze .... Chciałem sobie ułatwić to masz ....

pfp76
Stały bywalec
Posty: 439
Rejestracja: 29 sty 2015, 11:54

Re: Sparta 380 T - żyłka się topi, wymiana co chwile

Post autor: pfp76 » 11 paź 2019, 2:15

Za te kłopoty odpowiada tarcie żyłki (samej o siebie ) Przyczyn jest kilka ,pierwsze sprawdżcie na filmikach Troka jak nawija się żyłkę .Nawinięcie lużniejsze może sprawę pogorszyć ,ponieważ wzrasta możliwość ruchu żyłki . W głowicy "łatwoładowanej ,po prostu prawidłowo żyłki nawinąć się nie da (a przynajmniej mnie się tak wydaje) ,dla tego też w wieu miejscach będzie się ona krzyżować i nagrzewać .W głowicach automatycznych żyłkę powinno się wysuwać jednym puknięciem o glebę , bo kilka uderzeń to też ruch żyłki względem siebie samej . Sama przekładnia też powinna mieć dostęp do tubki ze smarem...

Krzysiek88
Nowy użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 23 lut 2015, 21:38

Re: Sparta 380 T - żyłka się topi, wymiana co chwile

Post autor: Krzysiek88 » 11 paź 2019, 23:15

Muszę więc poszukać tych filmów.
Dziś miałem żyłkę 2.7 pod ręką, ktoś pisał, żeby luźniej nawijać ... No ale do tej, że tak powiem samo nawijającej się tak nie da. Nawinąłem tą okrągłą 2.7 ... ludzie jakaś masakra. Kosiłem poplon facelie i łubin na działce, 25m długa, szeroka 3 metry, w zasadzie takie póltora pokosa, nie wiem czy więcej jak godzine mi nie zeszło. Urwała się po 10 metrach, rozłożyłem ... Przytopiona, nawinąłem więc ręcznie i spakowałem, po 5 metrach znowu urwana, rozbieram, nawinąłem luźno, a Ona dociągnięta ciasno, no to wyciągłem i załadowałem kręcąc nawijakiem, znowu nie wiem czy 5 metrów i ciach, tak się sklinowała na nawijaku, że kombinerkami musiałem się ratować, rozciąć i wyciągnąć. W ogołe widze, ze są jakby dwa rowki na nawijaku, a nawija czasem na jeden ... Kuźwa mówie Wam jakaś masakra, wywaliłem tą 2.7, znalazłem 3.0 gwiazdkę może 60cm i dojechałem prawie do końca już ostatnie 2 metry jedną stroną kosiła druga się urwała. Wywale ten szrot i znajdę tą starą i bede kosił jak ta lala ... albo kupie nową starego typu. TO jest jakaś masakra, tym się nie da kosić !!! Poplon co miał z 40cm, budowa taka jakby gęsto rosnący mlecz, super się kosi, w zasadzie 15 minut koszenia może nawet mniej a olatałem się po narzędzia i żyłke w te i we wte.

ODPOWIEDZ