Storczyki
Moderator: Moderatorzy
Storczyki
CZeść
Mam dwie lewe rączki jeśli chodzi o uprawę roślin domowych. Miałam storczyka ale mi usechł. Nie przesadzałam go, podlewałam rzadko bo słyszałam że tak trzeba robić i umarł :/ Co robiłam źle, może powinnam była go przesadzić lub częściej podlewać a może jakiś nawóz.
Mam dwie lewe rączki jeśli chodzi o uprawę roślin domowych. Miałam storczyka ale mi usechł. Nie przesadzałam go, podlewałam rzadko bo słyszałam że tak trzeba robić i umarł :/ Co robiłam źle, może powinnam była go przesadzić lub częściej podlewać a może jakiś nawóz.
Re: Storczyki
Powinno pomóc, ustaw storczyki w słonecznym ale nie za gorącym miejscu np.na parapecie, staraj się podlewać żeby kwiat nie miał suszy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SOLO by AL-KO T 15-95.6 HD-A
Wysłane z Huawei P9
Wysłane z Huawei P9
Jaka jest temperatura sprzyjająca storczykom?
Zastanawiam się, czy się nie wysuszą jak postawię je bezpośrednio przy oknie.
Zastanawiam się, czy się nie wysuszą jak postawię je bezpośrednio przy oknie.
Storczyki podlewamy normalnie, lecz sadzimy tak by spora część korzenia była na wierzchu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Czy storczyki powinno się przesadzać? Co ile dni podlewacie swoje storczyki?
Storczyki podlewa się poprzez obserwację koloru ich korzeni dlatego najlepiej trzymać je w przezroczystych doniczkach, jeśli korzenie są intensywnie zielone, nie należy ich podlewać, jeśli natomiast korzenie zaczynają zmieniać kolor na wyblakło zielony, należy je podlewać.
-
- Nowy użytkownik
Storczyków moi drodzy co do zasady nie podlewa się wcale, jednak należy je jak najczęściej spryskiwać, łącznie z podłożem, nawet kilka razy dziennie. Kora w której rosną powinna być wilgotna, lecz nie mokra bo inaczej gniją. Lubią rozproszone lecz dość mocne światło, WILGOTNE powietrze i nie przepadają za upałami. Dobrze czują się w łazienkach lub kuchniach. Sadzić najlepiej w przezroczystych doniczkach. Są bardzo wdzięczne i niezwykle łatwe w uprawie jeśli zapewnimy im duuuużo wilgoci w powietrzu.
Tak jak pisze Kol. Respirator. Powietrze musi być wilgotne. Orchidee pochodzą z Azji południowo-wschodniej, gdzie jest duża wilgotność powietrza. Tutaj link, pierwszy z brzegu:
https://i.pl/co-robic-zeby-storczyk-z-m ... T8QAvD_BwE
https://i.pl/co-robic-zeby-storczyk-z-m ... T8QAvD_BwE
To chyba nie ma reguły co do podlewania. Ja nie mam totalnie ręki do storczyków a u mojego teścia kwitną na okrągło. Podlewa je wodą z czosnkiem, która stoi min 24h. Wszystkie storczyki, które ja spisałem już na straty oddawałem mu a on dawał im nowe życie ;p
u moich zawsze pomaga terapia szokowa czyli obcięcie i wyniesienie ich na jakiś czas do chłodnego i ciemniejszego pomieszczenia, potem powrót i zaczynają się migiem odwdzięczać