Cześć. Może ktoś doradzi.
Mam system podlewania ogrodu (zraszacze na trawę oraz węże kroplujące).
Zamontowałem filtry wody na wejściu instalacji do domu, no i ciśnienie spadło. Niestety zraszacze, grzybki wyskakują ale podlewają tylko na 1,5-2 m. Przed założeniem filtrów wody było ok. Teraz niestety nie. Czy można zastosować jakiś wzmacniacz ciśnienia wody? Chodzi mi głównie o wzmocnienie ciśnienia w rurze doprowadzającej wodę na ogród, bo z niej mam zasilanie instalacji nawadniającej ogród.
Może ktoś z Was ma pomysł, a może ma takie coś u siebie. Jestem laikiem w tych kwestiach, a przed rozmową z jakimś majstrem chciałbym coś wiedzieć na ten temat.
Wzmocnienie ciśnienia wody.
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały bywalec
- Imię: Maciek
Re: Wzmocnienie ciśnienia wody.
trzeba było filtr założyć na dom a na podlewanie nie i nie było by problemu
No "porada" elegancka. Gratulacje.
Nie było możliwości, inaczej musiałbym rozdupcyć połowę instalacji.
Czekam dalej na poradę. Tym razem rzeczową
Nie było możliwości, inaczej musiałbym rozdupcyć połowę instalacji.
Czekam dalej na poradę. Tym razem rzeczową
Są pompy podnoszące ciśnienie wody w instalacji. Albo może trzeba zastosować zbiornik hydroforowy na ten system podlewania, z małą różnicą włączenia i wyłączenia pompy na włączniku ciśnieniowym. Jeśli zbiornik byłby odpowiednio duży, to może wody wystaczałoby na podlewanie i uzupełnienie zbiornika.
Ok. Dzięki. A coś bliżej na temat pompy podnoszącej ciśnienie w instalacji? Bo to byłoby chyba rozwiązanie.
Na hydrofor nie zdecyduję się.
Na hydrofor nie zdecyduję się.
Pompa to np WZI AUTO 900 IBO. Zaznaczam tylko, że nie widziałem takiej pompy w akcji. Wydaje mi się, że taka pompa działa jak hydrofor, tylko nie ma zbiornika. Myślę, że zbiornik hydroforowy byłby jednak lepszym rozwiązaniem, dlatego że miałbyś w nim jakiś zapas wody. Sama pompa teoretycznie powinna podnieść ciśnienie, ale nie zwiększy ilości wody.
Ok. Dziękuję za podpowiedź.
Myślę o pompie Grundfos Scala 1.
Myślę o pompie Grundfos Scala 1.