AL-KO T 15-95.6 HD A

Moderator: Moderatorzy

dbx
Stały bywalec
Posty: 157
Rejestracja: 22 lip 2018, 11:07

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: dbx » 01 lis 2018, 15:20

Tornado pisze:
01 lis 2018, 12:33
Nie zgadzam się, iż przy takiej "budowie piasty, to nie jest dziwne" . U mnie w T16 budowa jest identyczna, a luzu nie ma żadnego. Układ jest sztywny, leciutko chodzi kierownica, całość jest czuła i precyzyjnie przekazuje "zadany" skręt ..
Nie jest możliwe by "piasta" - gruby pręt wsunięty w łożysko ślizgowe - mocowana podkładką segera na końcu, była tak ciasno spasowana, by koła nie miały luzów. Fizycznie nie jest to możliwe.
I nie ma co się spierać z czyimś przekonaniem, że jest inaczej.
W moim traktorku budowa jest taka sama. Potwierdzę, że koło kierownicy chodzi lekko. Skręcając podczas jazdy i puszczając kierownicę, kierownica ma tendencje do powracania do kierunku jazdy na wprost, podobnie jak w samochodzie.
Jednak, na postoju, ruszając kierownicą krótkimi ruchami w prawo-lewo jest mały luz. Jest, bo być musi, bo przekładnia kierownicy to skośny frez i zębatka z grubej blachy. Więc cudów nie ma.

grzechu913 pisze:
01 lis 2018, 12:59
A podnosiles przód traktorka i wtedy widac jaki jest luz ,chwytajac kolo na gorze i dole . Widze tez ze kola sa ustawione mocno na rozbierzne. Nie wiem czy tak ma byc,czy trzeba to regulowac. Tak tylko pytam,bo wiadomo predkosci nie sa jakies zawrotne,ale wolalbym aby te dziwne stuki przy skrecie nie bylo czuc na kierownicy i calym przodzie traktorka. Pierwsze myslalem ze za nisko jest kosisko i taki efekt powoduje kółeczko skalpowe przy skrecie,wadzac o podłoże. Ale niestety przy podniesionym kosisku tez jest tak samo. Jedynie jak jezdzilem po kostce ,nie bylo tego efektu. Idzie to jakos poprawic(usprawnic ) ? Na kołach jest luz wzdłużny,wiec wystarczy dołożyc miedzy segera a podkladke jeszcze jedna cienka miedziana lub mosieżna podkladke i bedzie,ale mysle ze ten luz nie powoduje takiego efektu,jak ten na sworzniu mocowania do belki.
Zbieżność kół przednich da się ustawić samemu. Po to, całe szczęście, są regulacje na końcówkach. Ustawianie praktycznie na oko ale jak się przyłożysz, to będzie dobrze. Zrób miarkę z czegoś "teleskopowego" i wkładaj ją pomiędzy przednie koła/opony, raz z przedniej strony raz ze strony tylnej i kręć regulacją końcówek. Opony obu kół, powinny być w jednakowej odległości między sobą. Po tym ustaw kierownicę. Zdejm zaślepkę z koła, odkręć kierownicę i nastaw na frezie.
Pomysł z dodatkową podkładką pomiędzy segerem a resztą, uważam że jest dobry.
Doradzam, byś zdjął koło i samemu przejrzał jak i co, poza tym, będziesz widział jak to jest "zbudowane" a przy okazji może pojawi się pomysł do ulepszenia :)
Zalecam nasmarowanie "towotnicą" zwrotnic.

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 01 lis 2018, 16:52

Mam taka miarke jak dawno w samochodzie ustawialem zbierznosc. Ogolnie patrzac na to zawieszenie mysle ze to ogarne bez problemu,tylko myslalem ze ten moj traktorek ma taki problem. Jutro lub w sobote to ogarne i napisze co zastosowalem . Przy okazji tak jak polecasz przesmaruje łożyska kół i zwrotnice. Patrzylem ostatnio pod traktorek ,i przy skrzyni jest czujnik ,pewnie biegu wstecznego,musze to jakos rozgrysc ,bo irytuje mnie za kazdym razem wlaczanie R aby nie wyłaczało noży. Mysle ze tam bedzie mozna to w prosty sposób obejsc,lub dorobic przełacznik,kiedy sie bedzie chciało to zblokowac.

Marek
Stały bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 06 mar 2016, 20:17
Imię: Marek

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Marek » 01 lis 2018, 18:37

grzechu913 pisze:
01 lis 2018, 12:10
To co jeszcze sie nasuwa na jazde traktorkiem,zauważyłem przy skrecaniu dosc duze luzy na zwrotnicy i lożyskowaniu kół przednich. Nie wiem czy dołożenie dodatkowych podkładek aby skasowac luz by pomogło,wiadomo nie jest to samochód ,ale mogli to cisniej spasowac. W pierwszym momencie jak kosiłem i skrecałem ,myślałem ze jest coś odkręcone,ale szarpiac za koła przednie czuć luzy. Dziwne troche prawda ?
W nowym sprzęcie takie luzy?
Może coś jest niedokręcone albo sama belka ma luz a nie zwrotnice.

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 01 lis 2018, 18:54

Wiesz pisze o tym bo jestem ciekaw jak to wyglada w innych traktorkach i markach. Moze jestem przeczulony. Jutro to posprawdzam dokladniej, ale tam jest na segerach wszystko , oprocz lewego kola, tam jest na srubach.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3017
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Tornado » 01 lis 2018, 18:57

Ja mogę powiedzieć, że u mnie w Hondzie 2218 , był luz , że wszystko latało jak żyd po pustym sklepie.. Jak dorobiłem nowe tuleje , to wszystko było okey.. Nawet leciutki luz na belce, nie przeszkadzał... Zresztą jest cały manual na ten temat na forum...
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

dbx
Stały bywalec
Posty: 157
Rejestracja: 22 lip 2018, 11:07

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: dbx » 01 lis 2018, 21:05

grzechu913 pisze:
01 lis 2018, 18:54
Wiesz pisze o tym bo jestem ciekaw jak to wyglada w innych traktorkach i markach. Moze jestem przeczulony. Jutro to posprawdzam dokladniej, ale tam jest na segerach wszystko , oprocz lewego kola, tam jest na srubach.
Robi się ciekawie.

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 02 lis 2018, 20:29

Temat ogarniety, zastosowalem podkladki na zwrotnicach M20 grubosci ok 3,5mm ,zamiast tych co byly, na oskach kół dołozylem M20 gr 1,5 mm. Ogolnie jest dobrze jak na taka konstrukcje. Oczywiscie przesmarowane wszystko. Dodatkowo zmostkowalem przewody co wchodza na krancówke w skrzyni hydro -gear . Efekt taki , ze nie trzeba wciskac R przy cofaniu z załaczonym kosiskiem. W kazdej chwili mozna wrócic do orginału. Reszta zabezbieczen działa fabrycznie.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3017
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Tornado » 03 lis 2018, 0:33

grzechu913 pisze:
02 lis 2018, 20:29
Dodatkowo zmostkowalem przewody co wchodza na krancówke w skrzyni hydro -gear . Efekt taki , ze nie trzeba wciskac R przy cofaniu z załaczonym kosiskiem. W kazdej chwili mozna wrócic do orginału. Reszta zabezbieczen działa fabrycznie.
Kurde, zrób fotki tego połączenia i opisz tak dokładnie jak to zrobiłeś.., jestem zainteresowany tym.. wynalazkiem ;)
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
Toma
Stały bywalec
Posty: 1115
Rejestracja: 20 lis 2015, 9:37
Imię: Tomasz

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Toma » 03 lis 2018, 8:43

Ech...niby nowy traktorek, nowa konsrukcja, a już trzeba kombinować przy niej.
Całe Alko hehe

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 03 lis 2018, 9:07

Wyłacznik krancowy zbajduje sie z lewej strony na skrzyni biegów, od strony tylnego koła widac jak ida przewody. Należy dwie wtyczki konektorowe odłączyc, nastepnie zrobić pomiedzy nimi zwore i tyle.
IMG_20181103_090018.jpg
IMG_20181103_090042.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Marek
Stały bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 06 mar 2016, 20:17
Imię: Marek

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Marek » 03 lis 2018, 16:44

grzechu913 pisze:
03 lis 2018, 9:07
Wyłacznik krancowy zbajduje sie z lewej strony na skrzyni biegów, od strony tylnego koła widac jak ida przewody. Należy dwie wtyczki konektorowe odłączyc, nastepnie zrobić pomiedzy nimi zwore i tyle. IMG_20181103_090018.jpgIMG_20181103_090042.jpg
To normalne takie zwory się zakłada po 2006 roku w traktorkach . W Toro miałem dwie a w Cedrusie też pozakładałem tylko nie musiałem kombinować przy skrzyni tylko przy przełączniku koszenia do tyłu .
No i załóż sobie grzechu zwore pod siedzeniem bo przy szybszej jezdzie po nierównościach może zapłon wyłanczać.

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 03 lis 2018, 16:59

Pomysle nad zworka siedzenia

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 24 lis 2018, 16:41

Dzis zrobilem pare zdjec swojego traktorka. Sa pokazane srubokretem podkladki ktore zastosowalem ,aby zmniejszyc luz na zwrotnicy i na oskach kół przod i tył. Założona gałka na kierownice,czekam na licznik motogodzin,jak przesyłka przyjdzie,bedzie montaż. Zrobilem podnosnik,ktory widac na zdjeciach,najazdy na przyczepke jeszcze schna po lakierowaniu.
IMG_20181124_120332.jpg
IMG_20181124_120238.jpg
IMG_20181124_120225.jpg
IMG_20181124_120447.jpg
IMG_20181124_133531.jpg
IMG_20181124_133607.jpg
IMG_20181124_133623.jpg
IMG_20181124_140050.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3017
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Tornado » 27 lis 2018, 9:50

Wpisy nie związane z treścią tematu usunięto.
GM Tornado
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 05 sty 2019, 17:04

Mam takie pytanie, jakie felgi na tył można kupic (z jakich innych traktorkow) aby pasowały do tego modelu. Chodzi mi dokladnie o kupienie opon w jodelke , powiedzmy 18 , bo takie sa dostepne do quadów , aby zwiekszyc przyczepnisc na sniegu w trakcie odsnieżania. Chyba zebto zły pomysł i trzeba zastosowac łancuchy, ale nie chcialbym zniszczyc (porysowac ) kostki brukowej. Co polecacie, moze macie jakies doswiadczenia w tym temacie. Ja planowałem kupic takie używki kola, załozyc opony w jodelke, i wystarczy cale koła tylne przełozyc , dociażyc tyl powiedzmy 2 plytkami chdnikowymi 50x50 i powinno być. Co o tym myślicie ?

https://allegro.pl/oferta/opona-20x10-1 ... lbEALw_wcB

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 07 lut 2019, 19:26

Ostatnio kupiłem taki pług do traktorka, co prawda pewnie w tym roku już nie bede odśnieżał, bo musze dorobic mocowanie do ramy.
Tak wygląda pług i wstepnie rozebrany przód pod zrobienie szablonu , abym mogł dać do wycięcia laserem.
IMG_20190207_191422.jpg
IMG_20190207_191509.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
retronix
Stały bywalec
Posty: 507
Rejestracja: 04 lut 2015, 20:00
Imię: Romek

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: retronix » 07 lut 2019, 20:05

Moc jest w miarę? Daje radę na wyższej trawie?

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 07 lut 2019, 20:11

Cieżko powiedzieć,nie kosiłem dużej trawy,kupiłem jesienią.

Awatar użytkownika
retronix
Stały bywalec
Posty: 507
Rejestracja: 04 lut 2015, 20:00
Imię: Romek

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: retronix » 07 lut 2019, 20:23

Jak silnik pracuje czuć moc?silnik bez pompy?

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 07 lut 2019, 20:49

Ten model silnika nie ma filtra oleju, wiec nie wiem czy jest pompa oleju. Ogólnie czuć moc ,ale dokładnie powiem coś na wiosnę. Chyba że uda się założyć pług i będzie śnieg. Przyczepkę jak podpiąłem ,samochodowa własnej produkcji z kiprem (masa 380kg) nie zrobiło jakiegoś specjalnego wrażenia na nim. Mowie o przejeździe po równym ogrodzie. Chciałem tylko zobaczyć jak sobie radzi,docelowo,ma służyć koszeniu i odśnieżaniu.

Marek
Stały bywalec
Posty: 312
Rejestracja: 06 mar 2016, 20:17
Imię: Marek

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Marek » 07 lut 2019, 21:23

grzechu913 pisze:
07 lut 2019, 19:26
Ostatnio kupiłem taki pług do traktorka, co prawda pewnie w tym roku już nie bede odśnieżał, bo musze dorobic mocowanie do ramy.
Tak wygląda pług i wstepnie rozebrany przód pod zrobienie szablonu , abym mogł dać do wycięcia laserem.

IMG_20190207_191422.jpg


IMG_20190207_191509.jpg
A sprawdzałeś ile kosztuje oryginalny adapter pługa do Alko?

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 07 lut 2019, 21:39

Niestety nie. Jest jakiś pług w ofercie do którego trzeba kupić ramę montażowa,w cenniku ok 900 zł ,pług ok 2500. Ten niby dedykowany,co widać w opisie pdf ,koszt ok 2300, ma ramę montażowa na wyposażeniu. Ten mój będzie docelowo sterowany elektro-mechanicznie .
Zastanawiam się nad podnoszeniem siłownikiem, lub wciągarka. Tylko nie wiem czy ten prad rozruchu wciagarki, nie uszkodzi alternatora w tej kosiarce. Orientuje sie kto jaki ten altek ma prąd ?

Awatar użytkownika
Troku
Stały bywalec
Posty: 4213
Rejestracja: 26 sty 2015, 8:28
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Troku » 07 lut 2019, 22:11

Podnoszenie lemiesza siłownikiem krokowym jest powolne jak dla mnie mało efektywne podczas normalnej pracy, lemiesze są tańsze bo można kupić robiony przez czeską firmę w kwocie niecałych 2 tys. zł
serwis i naprawa skrzyń hydrostatycznych
Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
Andrzej Troczyński

andrzej@pilarz.org
andrzej.troczynski@gmail.com.

665 200 900
http://www.maduxx.pl
http://sklep.maduxx.pl

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 08 lut 2019, 6:12

Dlatego zastanawiam sie nad wciagarka do quda, tylko troche te prądy silnika mnie przerażaja . Ewentualnie zastosowac siłownik Linak na 12V , siłe maja w granicach 1500-3000N , predkosc ok 10-20 mm/ sek. Wiadomo używka ok 500zł , ale lepsza jak te Chinskie .

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 09 lut 2019, 20:38

Znalazłem ile kosztuje rama montazowa do tego traktorka pod plug do odsnieżania. Cena z kosmosu hehe

https://www.al-ko.com/shop/pl/produkty/ ... parat.html

Ja podobne bede mial za 120 zl wyciete laserem. Wiadomo dojdzie lakierowanie, ale przy okazji zrobie sobie zderzak do ktorego bedzie montowany pług. Kwota raczej nie przekroczy 200 zl.

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 18 lut 2019, 18:55

Wycieli mi z blachy 5mm takie mocowania do ramy kosiarki, dospawalem profil i jest zrobiony zderzak na przykrecanie. Zamontowałem wstepnie pług do sniegu. Zostanie dorobienie mocowania pod silownik obrotu i podnoszenie. Zastanawiam sie czy nie zrobie na wciagarce podnoszenia. Kilka zdjec z mojej pracy. Jak narazie calkowity koszt wyszedl 600zł plus puszka lakieru.
IMG_20190216_135053.jpg
IMG_20190216_144932.jpg
IMG_20190218_163838.jpg
IMG_20190218_163922.jpg
IMG_20190218_165452.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

jerzyk
Stały bywalec
Posty: 711
Rejestracja: 26 sty 2015, 16:56
Lokalizacja: Kowary

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: jerzyk » 18 lut 2019, 18:57

fajnie wykonane
Autoryzowany serwis Al-ko;Echo;Honda;Hortmasz;Krysiak;Loncin
ogrodyaurelii@gazeta.pl http://ogrodyaurelii.pl
tel.506-606-029

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 18 lut 2019, 19:53

Zastanawiam sie , jaki silownik zastosowac. Czy 1000N wystarczy ? Wiadomo to jest 100kg, ale czy utrzyma plug w danej pozycji? Podnoszenie mysle zrobic na wciagarce do quada https://kupdragona.pl/wyciagarka-dragon ... 00-st.html

Mam nadzieje ze sie nic nie spali w traktorku .

Awatar użytkownika
Troku
Stały bywalec
Posty: 4213
Rejestracja: 26 sty 2015, 8:28
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Troku » 18 lut 2019, 20:00

Nie przewidziałeś że lemiesz może napotkać na opór a wtedy powinien się ugiąć dolną krawędzią by zminimalizować skutki uderzenia. 1000 N w zupełności wystarczy.
serwis i naprawa skrzyń hydrostatycznych
Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
Andrzej Troczyński

andrzej@pilarz.org
andrzej.troczynski@gmail.com.

665 200 900
http://www.maduxx.pl
http://sklep.maduxx.pl

jerzyk
Stały bywalec
Posty: 711
Rejestracja: 26 sty 2015, 16:56
Lokalizacja: Kowary

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: jerzyk » 18 lut 2019, 20:02

Pytanie raczej do Troka ale to coś ma ochote na prąd 11 amper przy pracy na sucho bez obciążenia to wcale nie mało.
Autoryzowany serwis Al-ko;Echo;Honda;Hortmasz;Krysiak;Loncin
ogrodyaurelii@gazeta.pl http://ogrodyaurelii.pl
tel.506-606-029

Awatar użytkownika
Troku
Stały bywalec
Posty: 4213
Rejestracja: 26 sty 2015, 8:28
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Troku » 18 lut 2019, 20:05

Akumulator wytrzyma ale może zajść konieczność jego podładowywania ponieważ alternator może nie doładować przy takim poborze prądu tej wciągarki.
serwis i naprawa skrzyń hydrostatycznych
Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
Andrzej Troczyński

andrzej@pilarz.org
andrzej.troczynski@gmail.com.

665 200 900
http://www.maduxx.pl
http://sklep.maduxx.pl

grzechu913
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 18 lut 2019, 20:40

Troku,czyli taki siłownik na 12V wystarczy https://allegro.pl/oferta/silownik-elek ... 7693643731
Wiadomo wysuw muszę wziąć 25cm ,bo 20cm jest od lewej do prawej. Niby mam odśnieżać tylko kostkę,wiec myślę ze ta guma co wystaje pod pługiem wystarczy do amortyzacji. Ale jak coś to przerobie na sprężyny. Rozmawiałem z tym gościem co sprzedał pług ,mówił ze nie ma sensu. Byłem u znajomego (nakreca filmiki na youtube) tez mi mówił ze nie ma potrzeby amortyzacji,jak znam teren który odśnieżam .On niby ma na sprężynach,ale ma blokadę na sztywno. Ogolnie jestem zadowolony z traktorka,mam nowa zabawkę heheh. Bede jeszcze zakladal licznik motogodzin z obrotomierzem,ale coś mi za duze obroty pokazuje. Nie wiem czy nie muszę zrobić jakiegoś dzielnika ( tłumienia sygnału z przewodu zapłonowego) bo trochę zawyża obroty. Niby nie potrzebne to jest,bo czas zlicza,ale jak już kupiłem z obrotomierzem,to niech pokazuje jak się trzeba

ODPOWIEDZ