AL-KO T 15-95.6 HD A

Moderator: Moderatorzy

dbx
Stały bywalec
Posty: 146
Rejestracja: 22 lip 2018, 11:07

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: dbx » 01 lis 2018, 15:20

Tornado pisze:
01 lis 2018, 12:33
Nie zgadzam się, iż przy takiej "budowie piasty, to nie jest dziwne" . U mnie w T16 budowa jest identyczna, a luzu nie ma żadnego. Układ jest sztywny, leciutko chodzi kierownica, całość jest czuła i precyzyjnie przekazuje "zadany" skręt ..
Nie jest możliwe by "piasta" - gruby pręt wsunięty w łożysko ślizgowe - mocowana podkładką segera na końcu, była tak ciasno spasowana, by koła nie miały luzów. Fizycznie nie jest to możliwe.
I nie ma co się spierać z czyimś przekonaniem, że jest inaczej.
W moim traktorku budowa jest taka sama. Potwierdzę, że koło kierownicy chodzi lekko. Skręcając podczas jazdy i puszczając kierownicę, kierownica ma tendencje do powracania do kierunku jazdy na wprost, podobnie jak w samochodzie.
Jednak, na postoju, ruszając kierownicą krótkimi ruchami w prawo-lewo jest mały luz. Jest, bo być musi, bo przekładnia kierownicy to skośny frez i zębatka z grubej blachy. Więc cudów nie ma.

grzechu913 pisze:
01 lis 2018, 12:59
A podnosiles przód traktorka i wtedy widac jaki jest luz ,chwytajac kolo na gorze i dole . Widze tez ze kola sa ustawione mocno na rozbierzne. Nie wiem czy tak ma byc,czy trzeba to regulowac. Tak tylko pytam,bo wiadomo predkosci nie sa jakies zawrotne,ale wolalbym aby te dziwne stuki przy skrecie nie bylo czuc na kierownicy i calym przodzie traktorka. Pierwsze myslalem ze za nisko jest kosisko i taki efekt powoduje kółeczko skalpowe przy skrecie,wadzac o podłoże. Ale niestety przy podniesionym kosisku tez jest tak samo. Jedynie jak jezdzilem po kostce ,nie bylo tego efektu. Idzie to jakos poprawic(usprawnic ) ? Na kołach jest luz wzdłużny,wiec wystarczy dołożyc miedzy segera a podkladke jeszcze jedna cienka miedziana lub mosieżna podkladke i bedzie,ale mysle ze ten luz nie powoduje takiego efektu,jak ten na sworzniu mocowania do belki.
Zbieżność kół przednich da się ustawić samemu. Po to, całe szczęście, są regulacje na końcówkach. Ustawianie praktycznie na oko ale jak się przyłożysz, to będzie dobrze. Zrób miarkę z czegoś "teleskopowego" i wkładaj ją pomiędzy przednie koła/opony, raz z przedniej strony raz ze strony tylnej i kręć regulacją końcówek. Opony obu kół, powinny być w jednakowej odległości między sobą. Po tym ustaw kierownicę. Zdejm zaślepkę z koła, odkręć kierownicę i nastaw na frezie.
Pomysł z dodatkową podkładką pomiędzy segerem a resztą, uważam że jest dobry.
Doradzam, byś zdjął koło i samemu przejrzał jak i co, poza tym, będziesz widział jak to jest "zbudowane" a przy okazji może pojawi się pomysł do ulepszenia :)
Zalecam nasmarowanie "towotnicą" zwrotnic.

grzechu913
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 01 lis 2018, 16:52

Mam taka miarke jak dawno w samochodzie ustawialem zbierznosc. Ogolnie patrzac na to zawieszenie mysle ze to ogarne bez problemu,tylko myslalem ze ten moj traktorek ma taki problem. Jutro lub w sobote to ogarne i napisze co zastosowalem . Przy okazji tak jak polecasz przesmaruje łożyska kół i zwrotnice. Patrzylem ostatnio pod traktorek ,i przy skrzyni jest czujnik ,pewnie biegu wstecznego,musze to jakos rozgrysc ,bo irytuje mnie za kazdym razem wlaczanie R aby nie wyłaczało noży. Mysle ze tam bedzie mozna to w prosty sposób obejsc,lub dorobic przełacznik,kiedy sie bedzie chciało to zblokowac.

Marek
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 06 mar 2016, 20:17
Imię: Marek

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Marek » 01 lis 2018, 18:37

grzechu913 pisze:
01 lis 2018, 12:10
To co jeszcze sie nasuwa na jazde traktorkiem,zauważyłem przy skrecaniu dosc duze luzy na zwrotnicy i lożyskowaniu kół przednich. Nie wiem czy dołożenie dodatkowych podkładek aby skasowac luz by pomogło,wiadomo nie jest to samochód ,ale mogli to cisniej spasowac. W pierwszym momencie jak kosiłem i skrecałem ,myślałem ze jest coś odkręcone,ale szarpiac za koła przednie czuć luzy. Dziwne troche prawda ?
W nowym sprzęcie takie luzy?
Może coś jest niedokręcone albo sama belka ma luz a nie zwrotnice.

grzechu913
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 01 lis 2018, 18:54

Wiesz pisze o tym bo jestem ciekaw jak to wyglada w innych traktorkach i markach. Moze jestem przeczulony. Jutro to posprawdzam dokladniej, ale tam jest na segerach wszystko , oprocz lewego kola, tam jest na srubach.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 2984
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Tornado » 01 lis 2018, 18:57

Ja mogę powiedzieć, że u mnie w Hondzie 2218 , był luz , że wszystko latało jak żyd po pustym sklepie.. Jak dorobiłem nowe tuleje , to wszystko było okey.. Nawet leciutki luz na belce, nie przeszkadzał... Zresztą jest cały manual na ten temat na forum...
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

dbx
Stały bywalec
Posty: 146
Rejestracja: 22 lip 2018, 11:07

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: dbx » 01 lis 2018, 21:05

grzechu913 pisze:
01 lis 2018, 18:54
Wiesz pisze o tym bo jestem ciekaw jak to wyglada w innych traktorkach i markach. Moze jestem przeczulony. Jutro to posprawdzam dokladniej, ale tam jest na segerach wszystko , oprocz lewego kola, tam jest na srubach.
Robi się ciekawie.

grzechu913
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 02 lis 2018, 20:29

Temat ogarniety, zastosowalem podkladki na zwrotnicach M20 grubosci ok 3,5mm ,zamiast tych co byly, na oskach kół dołozylem M20 gr 1,5 mm. Ogolnie jest dobrze jak na taka konstrukcje. Oczywiscie przesmarowane wszystko. Dodatkowo zmostkowalem przewody co wchodza na krancówke w skrzyni hydro -gear . Efekt taki , ze nie trzeba wciskac R przy cofaniu z załaczonym kosiskiem. W kazdej chwili mozna wrócic do orginału. Reszta zabezbieczen działa fabrycznie.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 2984
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Tornado » 03 lis 2018, 0:33

grzechu913 pisze:
02 lis 2018, 20:29
Dodatkowo zmostkowalem przewody co wchodza na krancówke w skrzyni hydro -gear . Efekt taki , ze nie trzeba wciskac R przy cofaniu z załaczonym kosiskiem. W kazdej chwili mozna wrócic do orginału. Reszta zabezbieczen działa fabrycznie.
Kurde, zrób fotki tego połączenia i opisz tak dokładnie jak to zrobiłeś.., jestem zainteresowany tym.. wynalazkiem ;)
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
Toma
Stały bywalec
Posty: 1102
Rejestracja: 20 lis 2015, 9:37
Imię: Tomasz

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Toma » 03 lis 2018, 8:43

Ech...niby nowy traktorek, nowa konsrukcja, a już trzeba kombinować przy niej.
Całe Alko hehe

grzechu913
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 03 lis 2018, 9:07

Wyłacznik krancowy zbajduje sie z lewej strony na skrzyni biegów, od strony tylnego koła widac jak ida przewody. Należy dwie wtyczki konektorowe odłączyc, nastepnie zrobić pomiedzy nimi zwore i tyle.
IMG_20181103_090018.jpg
IMG_20181103_090042.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Marek
Stały bywalec
Posty: 305
Rejestracja: 06 mar 2016, 20:17
Imię: Marek

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Marek » 03 lis 2018, 16:44

grzechu913 pisze:
03 lis 2018, 9:07
Wyłacznik krancowy zbajduje sie z lewej strony na skrzyni biegów, od strony tylnego koła widac jak ida przewody. Należy dwie wtyczki konektorowe odłączyc, nastepnie zrobić pomiedzy nimi zwore i tyle. IMG_20181103_090018.jpgIMG_20181103_090042.jpg
To normalne takie zwory się zakłada po 2006 roku w traktorkach . W Toro miałem dwie a w Cedrusie też pozakładałem tylko nie musiałem kombinować przy skrzyni tylko przy przełączniku koszenia do tyłu .
No i załóż sobie grzechu zwore pod siedzeniem bo przy szybszej jezdzie po nierównościach może zapłon wyłanczać.

grzechu913
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 03 lis 2018, 16:59

Pomysle nad zworka siedzenia

grzechu913
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 24 lis 2018, 16:41

Dzis zrobilem pare zdjec swojego traktorka. Sa pokazane srubokretem podkladki ktore zastosowalem ,aby zmniejszyc luz na zwrotnicy i na oskach kół przod i tył. Założona gałka na kierownice,czekam na licznik motogodzin,jak przesyłka przyjdzie,bedzie montaż. Zrobilem podnosnik,ktory widac na zdjeciach,najazdy na przyczepke jeszcze schna po lakierowaniu.
IMG_20181124_120332.jpg
IMG_20181124_120238.jpg
IMG_20181124_120225.jpg
IMG_20181124_120447.jpg
IMG_20181124_133531.jpg
IMG_20181124_133607.jpg
IMG_20181124_133623.jpg
IMG_20181124_140050.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 2984
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: Tornado » 27 lis 2018, 9:50

Wpisy nie związane z treścią tematu usunięto.
GM Tornado
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

grzechu913
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 lip 2018, 14:24
Imię: Grzegorz
Lokalizacja: małopolska

Re: AL-KO T 15-95.6 HD A

Post autor: grzechu913 » 05 sty 2019, 17:04

Mam takie pytanie, jakie felgi na tył można kupic (z jakich innych traktorkow) aby pasowały do tego modelu. Chodzi mi dokladnie o kupienie opon w jodelke , powiedzmy 18 , bo takie sa dostepne do quadów , aby zwiekszyc przyczepnisc na sniegu w trakcie odsnieżania. Chyba zebto zły pomysł i trzeba zastosowac łancuchy, ale nie chcialbym zniszczyc (porysowac ) kostki brukowej. Co polecacie, moze macie jakies doswiadczenia w tym temacie. Ja planowałem kupic takie używki kola, załozyc opony w jodelke, i wystarczy cale koła tylne przełozyc , dociażyc tyl powiedzmy 2 plytkami chdnikowymi 50x50 i powinno być. Co o tym myślicie ?

https://allegro.pl/oferta/opona-20x10-1 ... lbEALw_wcB

ODPOWIEDZ