Strona 1 z 1

Wątróbka Wieprzowa z Cebulą

: 15 lut 2016, 20:43
autor: Tornado
Wątróbka Wieprzowa z Cebulą...

Oczyszczoną i skrojoną w plastry wątrobę (500 - 700 g) należy na jedną, dwie godziny zalać połową szklanki mleka albo maślanki a następnie odsączyć na sitku lub durszlaku.

Plastry wątroby otoczyć w mące i osmażyć z obu stron na smalcu.
Gdy się lekko zarumieni dodać około 20 - 25 dkg skrojonej w piórka zeszklonej cebuli, dodać łyżkę masła, posypać pieprzem i szczyptą majeranku, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem około 20 do 25 min.

Uduszoną wątróbkę solimy po zakończeniu obróbki termicznej lub już na talerzu.

Re: Wątróbka Wieprzowa z Cebulą

: 16 lut 2016, 8:04
autor: Michał
coś w sam raz na moją dietę ;)