Receptura na kiełbasę krakowską.., nie robiłem, ale z wiosny spróbuję...
krakowska przepis na 10 kg, żeby łatwiej było przeliczać.
-wp.Ikl - 8kg
-wp.IIkl-1kg
-wp.IIIkl lub wołowina I lub IIkl - 1kg
peklowanie na sucho 48 godz. 20g peklosoli na kg
wp.Ikl. kroimy na kawałki od 2x2 do 4x4
wp.IIkl. na sitku 10mm
wp.IIIkl lub wołowinę 2 razy na sitku 4mm z dodatkiem 50ml lodowatej wody.
przyprawy na kg mięsa
-pieprz -2g
-gałka - 0,5 do 1g
-cukier - 2g
-czosnek- 2g
Do pokrojonej wieprzowiny Ikl. dodaję wszystkie przyprawy i wyrabiam aż mięso dobrze klei. Dodaję kl.III i dalej solidnie wyrabiam i na koniec kl.II i dokładnie mieszam.
Farsz pakuję do osłonek sztucznych białkowych średnicy 80-100mm, dość ściśle.
Osadzanie przeważnie przez noc w chłodnym miejscu. Osuszanie i wędzenie, ogień przez 20-30 min. temp 40-50stopni, wędzenie właściwe gęstym dymem przez dwie godziny w temp 50-60 stopni i na koniec pieczenie 80-90 stopni przez pół godziny .
Warto spróbować..
Kiełbasa Krakowska
Moderator: Moderatorzy
Kiełbasa Krakowska
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.