Kiełbasa Krakowska

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Kiełbasa Krakowska

Post autor: Tornado » 14 lut 2016, 12:20

Receptura na kiełbasę krakowską.., nie robiłem, ale z wiosny spróbuję...

krakowska przepis na 10 kg, żeby łatwiej było przeliczać.

-wp.Ikl - 8kg
-wp.IIkl-1kg
-wp.IIIkl lub wołowina I lub IIkl - 1kg

peklowanie na sucho 48 godz. 20g peklosoli na kg

wp.Ikl. kroimy na kawałki od 2x2 do 4x4
wp.IIkl. na sitku 10mm
wp.IIIkl lub wołowinę 2 razy na sitku 4mm z dodatkiem 50ml lodowatej wody.

przyprawy na kg mięsa
-pieprz -2g
-gałka - 0,5 do 1g
-cukier - 2g
-czosnek- 2g

Do pokrojonej wieprzowiny Ikl. dodaję wszystkie przyprawy i wyrabiam aż mięso dobrze klei. Dodaję kl.III i dalej solidnie wyrabiam i na koniec kl.II i dokładnie mieszam.
Farsz pakuję do osłonek sztucznych białkowych średnicy 80-100mm, dość ściśle.
Osadzanie przeważnie przez noc w chłodnym miejscu. Osuszanie i wędzenie, ogień przez 20-30 min. temp 40-50stopni, wędzenie właściwe gęstym dymem przez dwie godziny w temp 50-60 stopni i na koniec pieczenie 80-90 stopni przez pół godziny .

Warto spróbować..
Krak.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

ODPOWIEDZ