Żeberka w sosie własnym
: 03 lut 2016, 15:54
ŻEBERKA W SOSIE WŁASNYM .
Osolone i posypane pieprzem żeberka należy otoczyć w mące, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do lekko osolonej gotującej się wody z grzybkiem suszonym, lubczykiem , zielem angielskim, liściem laurowym i kostką rosołową.
Na patelni po żeberkach smażymy drobno skrojoną cebulę, a gdy się zarumieni dodajemy ją do żeberek.
Zimną, na sucho zarumienioną mąkę (lub białą) rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i zaciągamy nią sos z uduszonymi już żeberkami.
Do smaku dodajemy sól i pieprz.
Smacznego
Osolone i posypane pieprzem żeberka należy otoczyć w mące, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i przełożyć do lekko osolonej gotującej się wody z grzybkiem suszonym, lubczykiem , zielem angielskim, liściem laurowym i kostką rosołową.
Na patelni po żeberkach smażymy drobno skrojoną cebulę, a gdy się zarumieni dodajemy ją do żeberek.
Zimną, na sucho zarumienioną mąkę (lub białą) rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i zaciągamy nią sos z uduszonymi już żeberkami.
Do smaku dodajemy sól i pieprz.
Smacznego