Składniki:
____________________
2,5 do 3 litrów wody
około 0,5 kg lub więcej mięsa z kością (idealne są żeberka),
5-7 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny
kilka ziemniaków
1 kg ogórków kiszonych
1 łyżka stołowa masła
2 łyżki uprażonej na złoty kolor (na sucho) mąki
200 ml śmietany
sól, pieprz, czosnek, natka
Wykonanie
____________
Z lekko osolonej wody, mięsa i cebuli gotujemy wywar z dodanymi do niego angielskim zielem i liściem laurowym.
Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy do tego (obraną i startą na tarce o dużych otworach) włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Por z włoszczyzny pokrojony w talarki dodajemy przed końcem gotowania. Dla polepszenia smaku, kto lubi, może dodać kostki bulionowe lub vegetę.
Obrane i starte w paseczki lub pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone podsmażamy na maśle i dodajemy do wywaru, gdy ziemniaki w nim będą już całkowicie miękkie.
Na koniec zaciągamy zupę zrumienioną roztrzepaną w zimnej wodzie mąką, dodajemy wyciśnięty czosnek, wlewamy do niej wcześniej roztrzepaną z gorącym wywarem śmietanę, pieprzymy i dosalamy do smaku oraz wsypujemy zieleninę.
Smac\nego
Zupa Ogórkowa z kiszonych ogórków
Moderator: Moderatorzy
Zupa Ogórkowa z kiszonych ogórków
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.