Mój Pasztet

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Mój Pasztet

Post autor: Tornado » 02 lut 2016, 23:10

Składniki:
- 30 dkg piersi z kurczaka
- 30 dkg wątróbki drobiowej
- 50 dkg boczku świeżego
- 15 dkg wołowiny
- grzybki suszone
- 3 średnie cebule
- 5 jaj
- liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka vegety /dodajemy do wywaru/
- sól, pieprz, łyżeczka gałki muszkatołowej /dodajemy do zmielonej masy/
- czerstwa bułka

Mięso z przyprawami ugotować na wolnym ogniu. Najpierw gotujemy wołowinę z boczkiem, potem dokładamy pierś. W tym samym wywarze po wyjęciu mięsa, gotujemy namoczone grzybki i cebulę. Potem parzymy wątróbkę w tej samej wodzie / wywarze. Po wyciągnięciu wątróbki namaczamy w wywarze bułkę.

I dalej... Wszystkie składniki mielimy na najmniejszym sitku.
Dodajemy pozostałe przyprawy , jajka i doprawiamy do smaku.
Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy tego wywaru po mięsie - ja dałem pół szklanki.
I teraz uwaga, można dodać do farszu żurawinę, ponoć jest pycha.. , piszę ponoć bo mnie nie smakuje. Natomiast moja ślubna uwielbia ten dodatek............


Farsz wkładamy do foremek /fajne są te jednorazowe / wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą i pieczemy w piekarniku około 1 godz. w temp. 200 *

Smacznego... :roll:

Po wykonaniu wygląda tak:
/Ten ciemniejszy jest z grzybkami, ten jaśniejszy ich nie ma/
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

ODPOWIEDZ