Kiszone Cytryny

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4295
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Kiszone Cytryny

Post autor: Tornado » 02 lut 2016, 22:52

Kiszone cytryny to kulinarny hit! Zajadają się nimi głównie w Maroku, ale ich przygotowanie jest proste, że warto zrobić sobie samemu słoik tego przysmaku. Wyrazisty smak tej kiszonki, idealnie pasuje do sałatek, dań wegetariańskich, mięsnych i sosów.

Kiszone cytryny to nie tylko świetny smak. Cytryny przede wszystkim zawierają mnóstwo witaminy C, ale także B, B1, B6, B9. Zwłaszcza witamina C w okresie jesiennym jest nam wyjątkowo potrzebna, ponieważ wzmacnia odporność. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i poprawia wygląd skóry. Zawierają magnez, wapń, potas oraz żelazo. Cytryny mają działanie antyseptyczne oraz rozpuszczają kamienie żółciowe. Owoce te zawierają terpeny, które odpowiadają za pobudzanie wydzielania śliny, co wiąże się ze zwiększeniem produkcji enzymów trawiennych. Oznacza to, że nasz organizm zaczyna szybciej trawić i oczyszcza się z toksyn. W cytrynach znajduje się również rutyna – substancja, dzięki której nie będą nam krwawić dziąsła.

Teraz ciut o kiszonkach, są one naturalnym probiotykiem, zawierają też sporo soli mineralnych. Najbardziej wartościowe są, kiedy zjadamy je na surowo. Podczas procesu kwaszenia powstaje kwas mlekowy, który poprawia trawienie, pobudza apetyt i dba o skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Oprócz tego wzmacnia system odpornościowy i chroni przed chorobami. Warto jeść kiszonki, ponieważ regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek. Kiszonki zawierają dużo soli, dlatego pomimo tego, że są zdrowe, należy jeść je z umiarem.

Jak wykorzystać kiszone cytryny w kuchni? Skórkę z kiszonej cytryny można drobno pokroić i dodawać do dipów, np. jogurtowych. Sok i miąższ można wykorzystać do sosów sałatkowych zamiast octu i soli. Łosoś wędzony doskonale smakuje lekko skropiony sokiem z kiszonej cytryny (skórkę zetrzyj i wetrzyj w rybę, a następnie ją upiecz). Miąższ można wykorzystać do kwaśnych drinków.

Składniki:

- 10 niewoskowanych cytryn
- sok z 3 cytryn
- sól morską
- 5 liści laurowych
- przegotowaną wodę
- 2 litrowy słoik

Przygotowanie:

Cytryny dokładnie umyj i natnij na tzw. krzyż prawie do końca, rozszerz cząstki i wsyp do środka pół łyżeczki soli.
Włóż cytrynę do słoja i wsyp jedną łyżeczkę soli. Zrób tak samo ze wszystkimi cytrynami.
Na koniec dodaj liście laurowe, sok wyciśnięty z cytryn i zalej wodą.
Cytryny powinny być jak najciaśniej ułożone w słoju i całkowicie zakryte wodą.
Zakręć słoik i odstaw w chłodne miejsce. Cytryny będą gotowe po 2 tygodniach.

Smacznego.... :roll:
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

ODPOWIEDZ