Boczek/słonina
sól kamienna
majeranek, lubczyk
pieprz, ziele angielskie
naczynie kamienne
Świeże płaty słoniny lub boczku pociąć w paski o szer. ok. 10 cm. Posypać majerankiem, lubczykiem, stłuczonym pieprzem i zielem angielskim. Obtoczyć w soli i przez dwa dni przechowywać w lodówce. Następnie przełożyć do kamiennego naczynia, nasypać soli na spód i przysypać górną powierzchnię. Przechowywać w chłodnym miejscu. Po dwóch tygodniach nadaje się do spożycia.
Taki przepis wynalazłem. Słyszałem o takim smakołyku, ale nie robiłem i nie jadłem. Czas spróbować ...
Znalazłem jeszcze takie coś i właśnie w/g niego będę robił:
BOCZEK SOLONY...
Składniki:
boczek wieprzowy bez żeberek, sól, czosnek i majeranek.
Wykonanie -
Paski chudego boczku ułożyć w odpowiednim naczyniu na warstwie soli i zasypać go solą tak, by nie było go widać. Odstawić naczynie w chłodne miejsce na dwa tygodnie.
Po upływie tego okresu boczek należy dokładnie oczyścić z soli i natrzeć tylko wierzchnią stronę warstwą przeciśniętego czosnku wymieszanego z majerankiem.
Następnie w zamkniętym naczyniu lub w foliówkach umieścić płaty boczku w lodówce a po tygodniu mamy gotowy do spożycia produkt.
Słonina/Boczek peklowany na sucho - kiszony
Moderator: Moderatorzy
Słonina/Boczek peklowany na sucho - kiszony
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.