Królik w sosie śmietanowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Królik w sosie śmietanowym

Post autor: Tornado » 04 sty 2016, 16:18

Składniki:
_________________
Tuszka królika
pół cebuli /ja daję dwie cebule/
czosnek
sól i pieprz
2 łyżki margaryny /może być smalec/
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
ziele ang., liść laurowy.

Sposób przygotowania:
_____________________
Królika podzielić na porcje. Natrzeć czosnkiem, a następnie oprószyć solą i pieprzem, dobrze gdyby z parę godzin się marynował... Obrumienić z każdej strony na tłuszczu. Zalać mięso wodą i dusić do miękkości. W międzyczasie wrzucić obraną cebulę, którą wyciągnąć jak będzie już miękka /ja kroję ją w piurka i nie wyciągam/ Gdy mięso będzie miękkie zrobić sos. W tym celu mąkę wymieszać z wodą, a następnie wlać do sosu cały czas mieszając, by nie zrobiły się gródki. Śmietanę rozmieszać z paroma łyżkami sosu i wlać całość do sosu i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego.
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

ODPOWIEDZ