Kaczka Faszerowana

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Kaczka Faszerowana

Post autor: Tornado » 26 gru 2015, 1:38

KACZKA FASZEROWANA

Składniki:

Kaczka (około 2 kg), wieprzowina b/k - 1,3 kg, wątróbka cielęca - 0,20 kg;
dwie czerstwe kajzerki, szklanka mleka;
dwie cebule, tłuszcz;
dwa jajka;
gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki;
majeranek, dwa ząbki czosnku (niekoniecznie);
pieprz i sól.

Wykonanie

Kaczkę należy (nie uszkadzając jej) wyluzować z kości pozostawiając tylko kostki w pałkach, przenicować i natrzeć roztartym z solą czosnkiem, majerankiem i pieprzem. Odstawić na kilka godzin.
Wątróbkę należy skroić w kostkę, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić i wystudzić. Skrojoną cebulę należy zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, chwilę podusić i wystudzić.
Mięso zmielić, dodać jajka, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, wystudzoną cebulę, gałkę muszkatołową, majeranek, pieprz, sól i wymieszać. Zmielić to po raz drugi, dołożyć sparzoną wątróbkę, wymieszać i wypełnić tym farszem kaczkę, którą następnie należy zaszyć i związać sznurkiem wędliniarskim.
Po rozgrzaniu na ful piekarnika pieczemy ją około 2,5 nawet do 3 godzin (najlepiej w rękawie) zmniejszając po upływie około 20 min znacząco temperaturę piekarnika. Kaczka będzie upieczona gdy po wbiciu w nią bierki nie pojawi się wypływ soków. Kroić ją można dopiero w dobę po upieczeniu.
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

ODPOWIEDZ