Kiełbasa szynkowa - swojej roboty
: 20 gru 2015, 16:36
Potrzebujemy:
- szprycę do kiełbas
- 4,5kg szynki bez kości
- 1,5kg łopatki
- sól i peklosól
- flaki
- inne przyprawy jak majeranek, pieprz itp.
Przygotowanie:
Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę i wkładamy do miski, następnie zasypujemy solą i peklosolą ok 9 dag , Zostawiamy to max na 2 dni, po upływie 2 dni mielimy w maszynce do mięsa. Następnie otrzymane mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy według własnego uznania.
Po wymieszaniu i doprawieniu mięsa przystępujemy do przygotowania "szprycki". Gdy tę czynność mamy załatwioną, możemy przystąpić do nabijania flaków mięskiem. Następnie otrzymane kiełbaski parzymy w wodzie lub wędzimy w wędzarni na ciepło.
To by było na tyle, życzę wszystkim smacznego
- szprycę do kiełbas
- 4,5kg szynki bez kości
- 1,5kg łopatki
- sól i peklosól
- flaki
- inne przyprawy jak majeranek, pieprz itp.
Przygotowanie:
Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę i wkładamy do miski, następnie zasypujemy solą i peklosolą ok 9 dag , Zostawiamy to max na 2 dni, po upływie 2 dni mielimy w maszynce do mięsa. Następnie otrzymane mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy według własnego uznania.
Po wymieszaniu i doprawieniu mięsa przystępujemy do przygotowania "szprycki". Gdy tę czynność mamy załatwioną, możemy przystąpić do nabijania flaków mięskiem. Następnie otrzymane kiełbaski parzymy w wodzie lub wędzimy w wędzarni na ciepło.
To by było na tyle, życzę wszystkim smacznego