Strona 1 z 1

Kiełbasa szynkowa - swojej roboty

: 20 gru 2015, 16:36
autor: Kamilos
Potrzebujemy:
- szprycę do kiełbas
- 4,5kg szynki bez kości
- 1,5kg łopatki
- sól i peklosól
- flaki
- inne przyprawy jak majeranek, pieprz itp.

Przygotowanie:
Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę i wkładamy do miski, następnie zasypujemy solą i peklosolą ok 9 dag , Zostawiamy to max na 2 dni, po upływie 2 dni mielimy w maszynce do mięsa. Następnie otrzymane mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy według własnego uznania. ;)
Po wymieszaniu i doprawieniu mięsa przystępujemy do przygotowania "szprycki". Gdy tę czynność mamy załatwioną, możemy przystąpić do nabijania flaków mięskiem. Następnie otrzymane kiełbaski parzymy w wodzie lub wędzimy w wędzarni na ciepło.

To by było na tyle, życzę wszystkim smacznego :)

Re: Kiełbasa szynkowa - swojej roboty

: 20 gru 2015, 19:31
autor: Tornado
Dzięki Kamil za przepis. Mam tylko pytanie, jaki rozmiar sitka stosujecie i ile dokładnie tej peklosoli sypiecie?
Rozwiń też jakie te przyprawy, bo jest to b.ważne..

Re: Kiełbasa szynkowa - swojej roboty

: 21 gru 2015, 17:22
autor: Kamilos
Łopatka została zmielona przez najmniejsze sitko, a szynka przez największe, peklosól i sól w stosunku pół na pół. Przyprawy to czosnek, majeranek, pieprz, sól, woda. Zmieloną łopatkę przyprawiamy osobno i wyrabiamy, dopiero potem dodajemy resztę mięsa i całość urabiamy, mieszamy i
przyprawiamy do momentu uzyskania żądanego smaku.

Ps. Kiełbasa już gotowa, wyszła bardzo chudziutka, mnie taka smakuje, ale jak ktoś woli tłustszą polecam dodać mięsa z golonki, wtedy lepiej sklei całość i będzie nieco tłustsza ;)

W razie dodatkowych pytań służę pomocą :)