Potrzebujemy:
- szprycę do kiełbas
- 4,5kg szynki bez kości
- 1,5kg łopatki
- sól i peklosól
- flaki
- inne przyprawy jak majeranek, pieprz itp.
Przygotowanie:
Oba rodzaje mięsa kroimy w kostkę i wkładamy do miski, następnie zasypujemy solą i peklosolą ok 9 dag , Zostawiamy to max na 2 dni, po upływie 2 dni mielimy w maszynce do mięsa. Następnie otrzymane mięso dokładnie mieszamy i doprawiamy według własnego uznania.
Po wymieszaniu i doprawieniu mięsa przystępujemy do przygotowania "szprycki". Gdy tę czynność mamy załatwioną, możemy przystąpić do nabijania flaków mięskiem. Następnie otrzymane kiełbaski parzymy w wodzie lub wędzimy w wędzarni na ciepło.
To by było na tyle, życzę wszystkim smacznego
Kiełbasa szynkowa - swojej roboty
Moderator: Moderatorzy
- Kamilos
- Stały bywalec
- Posty: 2593
- Rejestracja: 25 sty 2015, 13:43
- Imię: Kamil
- Lokalizacja: Wielkopolska
Kiełbasa szynkowa - swojej roboty
Rzadko tutaj zaglądam, więc nie odczytuje prywatnych wiadomości, jak masz sprawę pisz na maila:
kamil28onet@gmail.com
kamil28onet@gmail.com
Re: Kiełbasa szynkowa - swojej roboty
Dzięki Kamil za przepis. Mam tylko pytanie, jaki rozmiar sitka stosujecie i ile dokładnie tej peklosoli sypiecie?
Rozwiń też jakie te przyprawy, bo jest to b.ważne..
Rozwiń też jakie te przyprawy, bo jest to b.ważne..
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.
- Kamilos
- Stały bywalec
- Posty: 2593
- Rejestracja: 25 sty 2015, 13:43
- Imię: Kamil
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Kiełbasa szynkowa - swojej roboty
Łopatka została zmielona przez najmniejsze sitko, a szynka przez największe, peklosól i sól w stosunku pół na pół. Przyprawy to czosnek, majeranek, pieprz, sól, woda. Zmieloną łopatkę przyprawiamy osobno i wyrabiamy, dopiero potem dodajemy resztę mięsa i całość urabiamy, mieszamy i
przyprawiamy do momentu uzyskania żądanego smaku.
Ps. Kiełbasa już gotowa, wyszła bardzo chudziutka, mnie taka smakuje, ale jak ktoś woli tłustszą polecam dodać mięsa z golonki, wtedy lepiej sklei całość i będzie nieco tłustsza
W razie dodatkowych pytań służę pomocą
przyprawiamy do momentu uzyskania żądanego smaku.
Ps. Kiełbasa już gotowa, wyszła bardzo chudziutka, mnie taka smakuje, ale jak ktoś woli tłustszą polecam dodać mięsa z golonki, wtedy lepiej sklei całość i będzie nieco tłustsza
W razie dodatkowych pytań służę pomocą
Rzadko tutaj zaglądam, więc nie odczytuje prywatnych wiadomości, jak masz sprawę pisz na maila:
kamil28onet@gmail.com
kamil28onet@gmail.com