Śledź w śmietanie

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Śledź w śmietanie

Post autor: Tornado » 19 gru 2015, 10:43

Składniki:

-śledź
-ogórek konserwowy
-cebula
-pieprz
-cukier
-śmietana /najlepiej wiejska/
-ocet/sok z cytryny

Śledzie moczę ,cebulkę kroję i sparzam wrzątkiem. Ogórek konserwowy drobno kroję + śmietana z sokiem z cytryny i troszkę cukru/pieprzu. Przekładam warstwami..

a , można też tak:

Składniki:
1 kg płatów śledziowych a la matias/ja wolę te marynowane z octu/
800 g śmietany kwaśnej 18%
4 łyżki majonezu
1 mała cebula
1 jabłko
4,5 ogórków konserwowych
pieprz świeżo mielony
łyżka musztardy
sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:
Jabłko i cebulę obrać, a następnie zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Z ogórkami po obraniu ze skórki zrobić to samo. W misce wymieszać śmietanę z majonezem, dodać jabłko, cebulę i ogórki, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i musztardą. Śledzie wymoczyć /jeżeli są z octu to okroić-obrać ze skóry bez moczenia/, a następnie pokroić w mniejsze kawałki i wymieszać z przygotowaną śmietaną. Ja układam śledzie w pojemniku i zalewam przygotowanym sosem, robiąc to warstwami.

Smacznego.
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

ODPOWIEDZ