Strona 1 z 1

Śledź w oleju z grzybkiem

: 19 gru 2015, 10:16
autor: Tornado
ŚLEDŹ W OLEJU Z GRZYBKIEM

Składniki:
-1/2 kg matyjasów,
-grzybki marnowane (najlepiej pieczarki lub kurki),
-dwie średnie cebule, kilka ziarenek ang. ziela,
-dwa listki laurowe i olej,
-pęczek pietruszki,
-pieprz do smaku.


Śledzie płuczemy lub jeżeli są bardzo słone, to moczymy je w wodzie lub w mleku. Następnie kroimy w małe kawałki, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy olejem.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, sparzamy zalewając ją wrzącą wodą, odcedzamy na sitko i płuczemy ją na tym sitku zimną wodą.
Grzybki należy odcedzić z marynaty i drobno pokroić (wlewając tą marynatę do garnuszka z cebulą).
Odsączyć cebulę z marynaty, połączyć z grzybkami, dodać pokrojoną pietruszkę i zlać do tego olej ze śledzia (gdyby było mało, uzupełnić olejem z butelki).
Śledzie wykładamy na odpowiednie salaterki i pokrywamy je cebulą z grzybkami. Można też wymieszać, wtedy najsmaczniejsze są po upływie kilku godzin. Osobiście wkładam śledzie i przygotowany farsz do słoików, mieszając wszystkie składniki.

Smacznego..