Strona 1 z 1

Boczek pieczony

: 19 gru 2015, 10:09
autor: Tornado
Boczek z piekarnika

-ok. 1,5 kg chudego boczku surowego
-czosnek, cała główka
-4 cebule
-papryka słodka w proszku,
-majeranek,
-sól, pieprz,
-sznurek


Sposób przygotowania:

Boczek dobrze umyć, osuszyć i natrzeć dużą ilością przypraw z obu stron, włożyć do naczynia. Cebule pokroić w plastry, obłożyć nimi boczek, owinąć folia aluminiową i wsadzić na całą noc do lodówki.

Cała cebulę zdjąć, boczek bardzo ciasno zwinąć w rulon /można posmarować go musztardą/, związać sznurkiem. Włożyć w rękaw do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec w termoobiegu przez około 40 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez kolejne 40 minut. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, aby boczek się przyrumienił.

Jest pycha :)