Strona 1 z 1

Ryba w sosie greckim

: 19 gru 2015, 10:03
autor: Tornado
RYBA W SOSIE GRECKIM
Posolonego fileta z ryby morskiej należy oprószyć mąką, można też otoczyć go jeszcze w roztrzepanym jajku i usmażyć.

SOS GRECKI

Składniki: (proporcje względem siebie)
na każde 10 dag cebuli przypada 5 dag selera, 5 dag pietruszki, 8 dag marchwi i 5 dag koncentratu pomidorowego.
Wykonanie
Cebulę kroimy w piórka, pozostałe warzywa ucieramy na tarce o grubych otworach i całość zasmażamy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.Po złapaniu temperatury, wstępnie solimy, podlewamy niewielką ilością wody (2-3 łyżki) i dusimy pod przykryciem
na małym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat, sól i cukier do smaku, kwasek lub sok z cytryny, paprykę mieloną i trochę pieprzu.

Rybę układamy w pojemniku przysypując sosem i ponownie ryba / sos ..

Smacznego