Strona 1 z 1

Śledź po kaszubsku

: 18 gru 2015, 12:34
autor: Tornado
Śledź po Kaszubsku

- 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu, 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3-4 cebule
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- ziarenka gorczycy
- pieprz do smaku.

Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw.
SMACZNEGO