Strona 1 z 1

Schab lub karkówka dojrzewająca..

: 20 cze 2015, 23:57
autor: Tornado
Znalazłem taki przepis, czy ktoś cos takiego robił?

SCHAB LUB KARKÓWKA DOJRZEWAJĄCA - Leszek Karmelita.
Składniki : mięso - około 2 kg, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki soli kuchennej, 1 czubata łyżka soli do peklowania, 1 główka czosnku, 2 łyżki majeranku, 1 mała łyżeczka papryki ostrej, 1 mała łyżeczka pieprzu (najlepiej grubo mielonego).
Mięso myjemy, wyciskamy z wody , osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w cukrze i wkładamy je w odpowiednim naczyniu na jedną dobę do lodówki . Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli zmieszanej z solą do peklowania i znowu wkładamy do lodówki ale tym razem na dwie doby, po których upływie opłukujemy mięso z soli, wycieramy do sucha i obtaczamy dokładnie w przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z majerankiem, pieprzem i papryką. Wkładamy na dzień lub dwa do lodówki a po tym czasie przekładamy mięso do pończochy lub siatki wędliniarskiej, wieszamy w przewiewnym, suchym miejscu i zostawiamy na 4 lub 5 dni, po upływie których mamy produkt gotowy do konsumpcji. Każdy następny upływający dzień podnosi wartości smakowe naszego wyrobu..

A, tak dojrzewał mój wyrób:

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

: 21 cze 2015, 10:01
autor: Troku
Jadłem schab według tego przepisu - palce lizać i ten aromat :-)

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

: 21 cze 2015, 13:58
autor: Tornado
Skąd ten aromat? Ale, zrobię jutro lub pojutrze na próbę... Za tydzień będę wiedział co to jest warte..hehehe

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

: 01 lip 2015, 11:44
autor: Tornado
Po pobycie w lodówce /cukrowanie,solenie,nacieranie czosnkiem i przyprawami/ przyszedł czas na właściwe dojrzewanie.. A, wygląda to tak :[/attachment]
IMG_0002.JPG
[attachment=0]IMG_0004.JPG

Bardzo ciekaw jestem smaku, tych specjałów :lol: Ale, to dopiero za minimum 5 dni...

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

: 08 gru 2015, 19:53
autor: Tornado
A,to juź wędzone

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

: 09 gru 2015, 12:49
autor: Michał
a jaka temperatura ma być w tym " przewiewnym miejscu " ? pokojowa ? czy może być chłodniej lub cieplej?? bo chętnie wypróbuje ten przepis 8-)

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

: 09 gru 2015, 18:08
autor: Tornado
Ważniejszy jest przewiew, a temp. raczej ciut chłodniejsza od pokojowej..

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

: 22 gru 2015, 19:08
autor: Michał
jestem po kilku plastrach tego schabu :D troszkę za słone mi wyszło , w drugim podejściu dam więcej przypraw a mniej soli , chabanina idealna na zakąskę i nie tylko :)

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

: 22 gru 2015, 19:11
autor: Tornado
Z przyprawami też radzę uważać. Zbyt dużo nie znaczy dobrze ;)