Schab lub karkówka dojrzewająca..
Moderator: Moderatorzy
Schab lub karkówka dojrzewająca..
Znalazłem taki przepis, czy ktoś cos takiego robił?
SCHAB LUB KARKÓWKA DOJRZEWAJĄCA - Leszek Karmelita.
Składniki : mięso - około 2 kg, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki soli kuchennej, 1 czubata łyżka soli do peklowania, 1 główka czosnku, 2 łyżki majeranku, 1 mała łyżeczka papryki ostrej, 1 mała łyżeczka pieprzu (najlepiej grubo mielonego).
Mięso myjemy, wyciskamy z wody , osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w cukrze i wkładamy je w odpowiednim naczyniu na jedną dobę do lodówki . Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli zmieszanej z solą do peklowania i znowu wkładamy do lodówki ale tym razem na dwie doby, po których upływie opłukujemy mięso z soli, wycieramy do sucha i obtaczamy dokładnie w przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z majerankiem, pieprzem i papryką. Wkładamy na dzień lub dwa do lodówki a po tym czasie przekładamy mięso do pończochy lub siatki wędliniarskiej, wieszamy w przewiewnym, suchym miejscu i zostawiamy na 4 lub 5 dni, po upływie których mamy produkt gotowy do konsumpcji. Każdy następny upływający dzień podnosi wartości smakowe naszego wyrobu..
A, tak dojrzewał mój wyrób:
SCHAB LUB KARKÓWKA DOJRZEWAJĄCA - Leszek Karmelita.
Składniki : mięso - około 2 kg, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki soli kuchennej, 1 czubata łyżka soli do peklowania, 1 główka czosnku, 2 łyżki majeranku, 1 mała łyżeczka papryki ostrej, 1 mała łyżeczka pieprzu (najlepiej grubo mielonego).
Mięso myjemy, wyciskamy z wody , osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w cukrze i wkładamy je w odpowiednim naczyniu na jedną dobę do lodówki . Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli zmieszanej z solą do peklowania i znowu wkładamy do lodówki ale tym razem na dwie doby, po których upływie opłukujemy mięso z soli, wycieramy do sucha i obtaczamy dokładnie w przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z majerankiem, pieprzem i papryką. Wkładamy na dzień lub dwa do lodówki a po tym czasie przekładamy mięso do pończochy lub siatki wędliniarskiej, wieszamy w przewiewnym, suchym miejscu i zostawiamy na 4 lub 5 dni, po upływie których mamy produkt gotowy do konsumpcji. Każdy następny upływający dzień podnosi wartości smakowe naszego wyrobu..
A, tak dojrzewał mój wyrób:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.
- Troku
- Stały bywalec
- Posty: 5411
- Rejestracja: 26 sty 2015, 8:28
- Imię: Andrzej
- Lokalizacja: Poznań
- Kontakt:
Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..
Jadłem schab według tego przepisu - palce lizać i ten aromat
serwis i naprawa skrzyń hydrostatycznych
Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
Andrzej Troczyński
andrzej.troczynski@gmail.com.
https://andrzejtroczynski.wixsite.com/website
665 200 900
Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
Andrzej Troczyński
andrzej.troczynski@gmail.com.
https://andrzejtroczynski.wixsite.com/website
665 200 900
Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..
Skąd ten aromat? Ale, zrobię jutro lub pojutrze na próbę... Za tydzień będę wiedział co to jest warte..hehehe
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.
Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..
Po pobycie w lodówce /cukrowanie,solenie,nacieranie czosnkiem i przyprawami/ przyszedł czas na właściwe dojrzewanie.. A, wygląda to tak :[/attachment]
Bardzo ciekaw jestem smaku, tych specjałów Ale, to dopiero za minimum 5 dni...
[attachment=0]IMG_0004.JPGBardzo ciekaw jestem smaku, tych specjałów Ale, to dopiero za minimum 5 dni...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.
Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..
A,to juź wędzone
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.
Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..
a jaka temperatura ma być w tym " przewiewnym miejscu " ? pokojowa ? czy może być chłodniej lub cieplej?? bo chętnie wypróbuje ten przepis
Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..
Ważniejszy jest przewiew, a temp. raczej ciut chłodniejsza od pokojowej..
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.
Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..
jestem po kilku plastrach tego schabu troszkę za słone mi wyszło , w drugim podejściu dam więcej przypraw a mniej soli , chabanina idealna na zakąskę i nie tylko
Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..
Z przyprawami też radzę uważać. Zbyt dużo nie znaczy dobrze
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.