Schab lub karkówka dojrzewająca..

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Schab lub karkówka dojrzewająca..

Post autor: Tornado » 20 cze 2015, 23:57

Znalazłem taki przepis, czy ktoś cos takiego robił?

SCHAB LUB KARKÓWKA DOJRZEWAJĄCA - Leszek Karmelita.
Składniki : mięso - około 2 kg, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki soli kuchennej, 1 czubata łyżka soli do peklowania, 1 główka czosnku, 2 łyżki majeranku, 1 mała łyżeczka papryki ostrej, 1 mała łyżeczka pieprzu (najlepiej grubo mielonego).
Mięso myjemy, wyciskamy z wody , osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w cukrze i wkładamy je w odpowiednim naczyniu na jedną dobę do lodówki . Po tym czasie wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w soli zmieszanej z solą do peklowania i znowu wkładamy do lodówki ale tym razem na dwie doby, po których upływie opłukujemy mięso z soli, wycieramy do sucha i obtaczamy dokładnie w przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszanym z majerankiem, pieprzem i papryką. Wkładamy na dzień lub dwa do lodówki a po tym czasie przekładamy mięso do pończochy lub siatki wędliniarskiej, wieszamy w przewiewnym, suchym miejscu i zostawiamy na 4 lub 5 dni, po upływie których mamy produkt gotowy do konsumpcji. Każdy następny upływający dzień podnosi wartości smakowe naszego wyrobu..

A, tak dojrzewał mój wyrób:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
Troku
Stały bywalec
Posty: 5411
Rejestracja: 26 sty 2015, 8:28
Imię: Andrzej
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

Post autor: Troku » 21 cze 2015, 10:01

Jadłem schab według tego przepisu - palce lizać i ten aromat :-)
serwis i naprawa skrzyń hydrostatycznych
Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
Andrzej Troczyński


andrzej.troczynski@gmail.com.
https://andrzejtroczynski.wixsite.com/website
665 200 900

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

Post autor: Tornado » 21 cze 2015, 13:58

Skąd ten aromat? Ale, zrobię jutro lub pojutrze na próbę... Za tydzień będę wiedział co to jest warte..hehehe
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

Post autor: Tornado » 01 lip 2015, 11:44

Po pobycie w lodówce /cukrowanie,solenie,nacieranie czosnkiem i przyprawami/ przyszedł czas na właściwe dojrzewanie.. A, wygląda to tak :[/attachment]
IMG_0002.JPG
[attachment=0]IMG_0004.JPG

Bardzo ciekaw jestem smaku, tych specjałów :lol: Ale, to dopiero za minimum 5 dni...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

Post autor: Tornado » 08 gru 2015, 19:53

A,to juź wędzone
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Michał
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 09 mar 2015, 16:32
Imię: Michał

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

Post autor: Michał » 09 gru 2015, 12:49

a jaka temperatura ma być w tym " przewiewnym miejscu " ? pokojowa ? czy może być chłodniej lub cieplej?? bo chętnie wypróbuje ten przepis 8-)

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

Post autor: Tornado » 09 gru 2015, 18:08

Ważniejszy jest przewiew, a temp. raczej ciut chłodniejsza od pokojowej..
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Michał
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 09 mar 2015, 16:32
Imię: Michał

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

Post autor: Michał » 22 gru 2015, 19:08

jestem po kilku plastrach tego schabu :D troszkę za słone mi wyszło , w drugim podejściu dam więcej przypraw a mniej soli , chabanina idealna na zakąskę i nie tylko :)

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Schab lub karkówka dojrzewająca..

Post autor: Tornado » 22 gru 2015, 19:11

Z przyprawami też radzę uważać. Zbyt dużo nie znaczy dobrze ;)
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

ODPOWIEDZ