Schab Gotowany
: 19 mar 2020, 20:48
Przepis dojrzałem w pewnej grupie kulinarnej.. Chcę go wykorzystać, więc znalazł się też tutaj... Jak zrobię to dam znać
Schab gotowany 2 x 5 minut
Pierwszy raz zobaczyłam taki sposób przygotowania schabu w przepisie naszej grupowiczki Joasi Lendzion i zaciekawił mnie trochę. Spróbowałam i już wiem, że to nie ostatni raz Poniżej napiszę jak ja to robiłam, ale można samemu fajnie kombinować z dodatkami i przyprawami.
Składniki:
1 kg schabu
5-6 ząbków czosnku
5-6 listków laurowych
Ok. 10 ziaren jałowca
Kilka ziaren ziela angielskiego
Pół łyżeczki pieprzu
1/3 szklanka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki majonezu
2 litry wody
Wieczorem do wody wrzuciłam wszystkie przyprawy, zagotowałam. Rano do zimnej zalewy włożyłam schab, od momentu dojścia do wrzenia gotowałam 5 minut. Odstawiłam do ostudzenia. Po 12 godzinach powtórzyłam proces gotowania czyli 5 minut od wrzenia. Zostawiłam w zalewie a rano było pyszne śniadanie.
W wielu przepisach jest podane, żeby po zagotowaniu odczekać 24 godziny, ale ja jestem niecierpliwa
Schab cudownie przeszedł aromatem przypraw, kroi się super, nie jest ani za suchy ani za mokry.
No po prostu niebo w gębie
Kto jeszcze nie robił koniecznie musi spróbować
Schab gotowany 2 x 5 minut
Pierwszy raz zobaczyłam taki sposób przygotowania schabu w przepisie naszej grupowiczki Joasi Lendzion i zaciekawił mnie trochę. Spróbowałam i już wiem, że to nie ostatni raz Poniżej napiszę jak ja to robiłam, ale można samemu fajnie kombinować z dodatkami i przyprawami.
Składniki:
1 kg schabu
5-6 ząbków czosnku
5-6 listków laurowych
Ok. 10 ziaren jałowca
Kilka ziaren ziela angielskiego
Pół łyżeczki pieprzu
1/3 szklanka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki majonezu
2 litry wody
Wieczorem do wody wrzuciłam wszystkie przyprawy, zagotowałam. Rano do zimnej zalewy włożyłam schab, od momentu dojścia do wrzenia gotowałam 5 minut. Odstawiłam do ostudzenia. Po 12 godzinach powtórzyłam proces gotowania czyli 5 minut od wrzenia. Zostawiłam w zalewie a rano było pyszne śniadanie.
W wielu przepisach jest podane, żeby po zagotowaniu odczekać 24 godziny, ale ja jestem niecierpliwa
Schab cudownie przeszedł aromatem przypraw, kroi się super, nie jest ani za suchy ani za mokry.
No po prostu niebo w gębie
Kto jeszcze nie robił koniecznie musi spróbować