Strona 1 z 1

Ogórki małosolne przepis

: 08 paź 2018, 18:10
autor: Troku
Nie wiem jak wy ale ja zajadam się ogórkami a szczególnie małosolnymi, lubię je do każdej prawie potrawy. Co jest potrzebne by je zrobić - w sumie niewiele bo najważniejsze są chęci, bierzemy ogórki gruntowe ( wybieram małe bo takie lubię ) myję i wrzucam do naczynia kamionkowego, dla mnie wystarczy takie co ma objętość ok 3 litrów. Gotuję wodę około 2 L, po zagotowaniu wsypuję sól w ilości dwóch płaskich łyżek i mieszam, po ostudzeniu wody zalewam ogórki wcześniej umieszczone w naczyniu i dodaję przyprawy. Stosuję mieszankę przypraw gotowych ale wzbogacam ją o suszony czosnek, marchew i chrzan w celu wzbogacenia smaku. Ogórki są dobre już po dwóch dniach przebywania w zalewie, Pychota :-)
Ogórki małosolne przepis 2.jpg
Ogórki małosolne przepis 1.jpg

Ogorki malosolne przepis

: 09 gru 2018, 15:13
autor: KellyRex
Bardzo prosze ,zeby ktoras z Pan mi podala przepis na dobre ogorki kiszone .
Nie wiem co sie dzieje ,ale ogorki ktore kisze ,gdy otwieram sloik rozpadaja sie jak packa .
Moze ktos wie co robie zle ?
Dzieki /b

Re: Ogórki małosolne przepis

: 09 gru 2018, 15:27
autor: Tornado
Miałem taki przypadek. Wina była po stronie ogórków, które zakupiłem. Miały w sobie nawozu, że pewnie świeciły w ciemności..