Klarowanie wina - Bentonite
Moderator: Moderatorzy
Klarowanie wina - Bentonite
Witam, dzisiaj drugi raz spuszczałem wino z balona, aby pozbyć się osadu. Wino nie jest klarowne.., a jest z ..jabłek. Chcę dodać Bentonitu i tutaj mam pytanie.. czy Ktoś wie, jak długo ten bentonit ma być w tym winie, czyli jak długo jeszcze je trzymać w tym balonie?
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.
Re: Klarowanie wina - Bentonite
Ja nie używam Bentonitu, gdyż dla mnie jest on zbyt agresywny, szczególnie dla czerwonego wina, a dodatkowo też zmienia smak. Więc tak trochę ostrożnie z nim.
Natomiast to co wiem, to wystarczy kilka dni, aby wino po użyciu tego specyfiku się sklarowało ... spróbuj.
Natomiast to co wiem, to wystarczy kilka dni, aby wino po użyciu tego specyfiku się sklarowało ... spróbuj.
Re: Klarowanie wina - Bentonite
Dałem dawkę 0,5 g na litr w/g zaleceń, tylko właśnie nie mogłem nigdzie znaleźć jak długo to wino ma stać z tym bentonitem...Dzięki za podpowiedź..
Zanim powiesz, że świat pilarza jest zły - przyjrzyj się sobie.
Re: Klarowanie wina - Bentonite
Na białym lepiej widać osad ( wytrącone białko, drożdże ... itd ) , więc chyba nie będzie z tym problemów, aby zobaczyć czy jeszcze coś pływa czy spoczywa na dnie.