BRYZOL z KARCZKU

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 4456
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

BRYZOL z KARCZKU

Post autor: Tornado » 28 lis 2016, 8:37

BRYZOL z KARCZKU….
Rozbite tłuczkiem plastry karczku należy osolić, posypać pieprzem, otoczyć najpierw w mące a następnie w roztrzepanym, lekko posolonym jajku i umieścić na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością smalcu. Po obsmażeniu mięsa z obu stron, gdy już uzyska kolor - dolewamy na patelnie 2 lub 3 łyżki wody i dusimy je pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 20 min. W razie potrzeby uzupełniając wodę. Pod koniec duszenia, gdy mięso znów się zaczyna smażyć, dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilkę smażymy po obu stronach nie podnosząc temperatury patelni. Dodane masełko pozwala bryzolom uzyskać lekko chrupką skorupkę i jest znakomitą okrasą na ziemniaki.
Osobiście użyję ..oleju kokosowego ;)

Smacznego :)
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

ODPOWIEDZ