Licznik Motogodzin

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 20 kwie 2018, 11:57

Witam..
Producenci traktorków ogrodowych oszczędzają na wielu sprawach.., począwszy od jakości użytych materiałów, poprzez dodatkowy osprzęt itd.
Jednym z nich jest np. brak licznika motogodzin, który w mej ocenie jest b.pomocny, zwłaszcza dla kogoś, kto dba o taką kosiarkę. I tutaj pojawia się me pytanie, jaki zastosować/założyć licznik , aby był on trwały i nie był to jakiś zwykły ...chłam elektroniczny.
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
bogdan1115
Stały bywalec
Posty: 297
Rejestracja: 02 mar 2016, 22:37
Imię: Bogdan

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: bogdan1115 » 20 kwie 2018, 13:20

Jak chcesz porządny to albo ori traktorkowy albo do łodzi motorowych /są okrągłe i łatwo mocowalne/
Pozdrawiam
Bogdan
AJ 102

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 20 kwie 2018, 14:21

Myślę o czymś takim analogowym...
Mh.jpg
MH1.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 20 kwie 2018, 21:50

I co? Nikt się nie odniesie do tematu?
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
bogdan1115
Stały bywalec
Posty: 297
Rejestracja: 02 mar 2016, 22:37
Imię: Bogdan

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: bogdan1115 » 20 kwie 2018, 22:10

Jest ok. Podobny mam na łódce.
Pozdrawiam
Bogdan
AJ 102

pfp76
Stały bywalec
Posty: 440
Rejestracja: 29 sty 2015, 11:54

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: pfp76 » 21 kwie 2018, 14:31

Tornado ,co masz na myśli pisząc " analogowy ,nie elektroniczny"? W przypadku traktorków ,raczej wszystkie są elektroniczne . Analogowy licznik miały np. Ursusy (kiedyś) .Taki licznik był napędzany linką .
Dobry elektroniczny licznik powinien zliczać czas pracy silnika ,uwzględniając jego obroty ,np. licząc ilość "iskier" z uwzględnieniem ilości cylindrów , na godz.
To są takie liczniki na których jest podana informacja odnośnie ilości cylindrów .
Bardzo często obecnie montowane liczniki pokazują ,po prostu ,ilość czasu "przekręconego kluczyka " w pozycję "zapłon".
To w sumie wystarczy ,pomiar bardziej precyzyjny nie jest potrzebny.

Awatar użytkownika
bogdan1115
Stały bywalec
Posty: 297
Rejestracja: 02 mar 2016, 22:37
Imię: Bogdan

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: bogdan1115 » 21 kwie 2018, 16:30

To co pokazał Tornado na zdjęciu to licznik kwarcowy czasu pracy maszyny. Start licznika następuje po podaniu napięcia 10-24v na wejście licznika. Najczęściej podaje się napięcie ze stacyjki pojawiające się na niej po włączeniu zapłonu. Napięcie zasila generator kwarcowy, który następnie impulsem elektrycznym steruje mechanizm licznika widoczny w okienku przyrządu. Tak więc aby w pełni oddać w nazwie zasadę jego działania to: licznik kwarcowy z odczytem analogowym, lub licznik czasu elektromechaniczny.
Pozdrawiam
Bogdan
AJ 102

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 21 kwie 2018, 20:07

Dokładnie tak jak napisał kolega bogdan.. , inaczej, liczy czas pracy silnika.. tak miała np. Honda..
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
bogdan1115
Stały bywalec
Posty: 297
Rejestracja: 02 mar 2016, 22:37
Imię: Bogdan

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: bogdan1115 » 21 kwie 2018, 20:15

A najdokładniej to liczy czas trwania włączonego zapłonu.
Pozdrawiam
Bogdan
AJ 102

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 21 kwie 2018, 20:19

dokładnie..
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
Toma
Stały bywalec
Posty: 1237
Rejestracja: 20 lis 2015, 9:37
Imię: Tomasz

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Toma » 23 kwie 2018, 6:17

Tornado pisze:
20 kwie 2018, 11:57
......
Producenci traktorków ogrodowych oszczędzają na wielu sprawach.., począwszy od jakości użytych materiałów, poprzez dodatkowy osprzęt itd.
Jednym z nich jest np. brak licznika motogodzin, .......
Szczerze mówiąc to brak licznika mth to chyba, podkreślam chyba w tych najtańszych modelach, być może tzw "marketowych". Bo jeżeli kupujesz sprzęt dobrej firmy, to taki licznik jest na swoim miejscu.

W sumie to mam pytanie, bo widzę, że jak to określiłeś: "nadal drążę temat wskaźników", czyżby w nadjeżdżającym nowym traktorku firmy AL-KO, nie było owych wskaźników ? W tematach piszesz, że chcesz zakupić, a dla mnie byłby dziwne, że faktycznie w traktorkach w/w firmy i modelu który masz otrzymać, nie było wskaźnika mth.

BTW, uprzedzając pytanie ... tak, w moim jest zarówno informacja o paliwie jak i oczywiście o mth.

Awatar użytkownika
Kamilos
Stały bywalec
Posty: 2127
Rejestracja: 25 sty 2015, 13:43
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Kamilos » 23 kwie 2018, 9:05

Dziwi mnie to też by sprzęt za ok 15 tyś nie miał takich wskaźników. Jaki to model tego alko?

Awatar użytkownika
bogdan1115
Stały bywalec
Posty: 297
Rejestracja: 02 mar 2016, 22:37
Imię: Bogdan

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: bogdan1115 » 23 kwie 2018, 9:48

Poczekajmy na dostawę sprzętu dla Tornado. Jeśli prawdą jest to co Troku mówi o 16 kozach to być może poszukiwania Tornado mają sens :D
Pozdrawiam
Bogdan
AJ 102

Awatar użytkownika
michals
Stały bywalec
Posty: 250
Rejestracja: 24 cze 2015, 14:17
Imię: Michał
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: michals » 23 kwie 2018, 11:32

Al-ko T16 o którym pewnie mowa nie ma żadnych bajerów związanych z wskaźnikami motogodzin i paliwa.
W Snapperze RPX200 oba są, MTH to nawet taki mocno rozbudowany :P

Awatar użytkownika
Toma
Stały bywalec
Posty: 1237
Rejestracja: 20 lis 2015, 9:37
Imię: Tomasz

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Toma » 23 kwie 2018, 11:43

Bajerem można nazwać wskaźnik paliwa, ale mth to podstawa ! Producenci zalecają wymianę oleju, świec, przeglądów .. itd itp po iluś tam mth, a skąd użytkownik ma wiedzieć ? Co , zegarkiem czy może stoperem ma jeździć ? Rozumie daaaniej, ale w dzisiejszych, niby nowoczesnych urządzeniach, w tym wypadku traktorkach ? Jeszcze mogę zrozumieć tak jak napisałem, "tanich - marketowych), ale w wypadku traktorków np. powyżej 10 tys.

Awatar użytkownika
Kamilos
Stały bywalec
Posty: 2127
Rejestracja: 25 sty 2015, 13:43
Imię: Kamil
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Kamilos » 23 kwie 2018, 11:58

Alko T 16-103.7 HD V2 , bo chyba o nim jest mowa nie posiada w standardzie ani wskaźnika paliwa ani licznika motogodzin. Nie jest to pierwszy tego typu przypadek gdzie w traktorkach za taką kwotę nie ma licznika godzin, snapper elt 1838rdf także go nie miał i był w podobnej cenie. Typowy zabieg producenta by kupić wyższy model lub dokupić oryginalny licznik i zainstalować, bo miejsce pewnie jest, tak było przynajmniej w snapperze 1838rdf. U mnie np nie było gniazda 12V, ale to już jest taki bajer, zresztą sobie sam zainstalowałem w fabrycznym miejscu. Za to licznik godzin jak i wskaźnik ( wziernik) paliwa jest. I ten wskaźnik paliwa jest najlepszy z możliwych moim zdaniem, bo nie ma żadnej elektroniki tylko okienko zbiornika, na którym widać ile mamy paliwa.

chojny
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 16 kwie 2018, 9:38

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: chojny » 23 kwie 2018, 12:54

Też u siebie nie mam a chętnie bym zamontował, więc poczekam co uradzicie jest warte zainteresowania.

Z tego co widzę, to w necie jest tego trochę do wyboru.

Np. taki, z opcją podanych RPM.

http://www.motocyklowysklep24.pl/liczni ... 20364.html

Instalacja generalnie bezinwazyjna, jeżeli chodzi o instalację traktorka.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 23 kwie 2018, 13:04

Niby wybór jest, ale właśnie ten co zasugerowałeś to elektronik. Wydaje mi się , że nie jest to dobry wybór.. Cena 80 zeta też chyba powala... ten co ja zaproponowałem kosztuje ...27 zeta wraz z przesyłką....
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
Toma
Stały bywalec
Posty: 1237
Rejestracja: 20 lis 2015, 9:37
Imię: Tomasz

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Toma » 23 kwie 2018, 13:27

O f.... właśnie zobaczyłem deskę rozdzielczą wspomnianego modelu. Nic tam nie ma, masakra :shock:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 23 kwie 2018, 13:34

Jak nie ma..., stacyjka jest hehehe... , a tak na serio to rzeczywiście ..plaża... , gdzie są ludziska od ..marketingu ? Nie wspomnę o konstruktorach... W tych pieniądzach winien być oblig podstawowych mierników...
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Awatar użytkownika
Toma
Stały bywalec
Posty: 1237
Rejestracja: 20 lis 2015, 9:37
Imię: Tomasz

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Toma » 23 kwie 2018, 13:39

Dokładnie jak piszesz, dopiero teraz zobaczyłem tą pustynię.. dla mnie szok

chojny
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 16 kwie 2018, 9:38

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: chojny » 23 kwie 2018, 13:53

Tornado pisze:
23 kwie 2018, 13:04
Niby wybór jest, ale właśnie ten co zasugerowałeś to elektronik. Wydaje mi się , że nie jest to dobry wybór.. Cena 80 zeta też chyba powala... ten co ja zaproponowałem kosztuje ...27 zeta wraz z przesyłką....
Tak, elektronik i ma służyć do orientacyjnego określenia wypracowanych motogodzin aby sensownie sprzęt serwisować.

Za 27 zeta można zaryzykować testy ;)

mariusz_w4
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 31 sty 2018, 16:03

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: mariusz_w4 » 02 maja 2018, 20:26

licznik mth w sprzętach np. budowlanych bierze odczyt z obrotów silnika ,czyli np z czujnika położenia wału .Ilośc obrotów /min przekłada się na mth. Zwykły licznik jak to koledzy nazwali "kwarcowy" bedzie pokazywa tylko czas pracy silnika a tu robi się róznica .Bo w zalezności od obrotów na jakich pracujemy traktorkiem ten czas bedzie różny w liczniku mth wpiętym w czujnik a inaczej bedzie wygądał oriętacyjny czas pracy w kwarcowym czasomierzu. Wiem że zawsze lepiej kontrolować i serwisować sprzęto w oparciu o jakiekolwiek odczyty z klepsydry niż opierac się na sezonowych wymianach .

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 02 maja 2018, 21:38

Masz kolego rację, ale np. w dwóch Hondach, które posiadałem był zamontowany właśnie licznik pomiaru czasu pracy silnika..., może się mylę, ale w/g mnie na nasze potrzeby dot. pomiaru czasu pracy sprzętu, bez wnikania za "głęboko" w rzeczywisty stan mh ..., to jest to chyba wystarczające i było dla mnie okey. Dodam, że jedna honda miała lat 20, a druga 19 ... Dzisiaj nabywam nowy sprzęt i .... nie ma żadnego pomiaru... w tym zakresie, dla mnie jest to żenada..., czego nie omieszkam przekazać w formie info producentowi..., gdzie sprzęt kosztuje powyżej 10 tysi.. ;)
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Keram2504
Stały bywalec
Posty: 610
Rejestracja: 14 lut 2015, 21:19
Imię: Marek

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Keram2504 » 02 maja 2018, 22:56

mariusz_w4 pisze:
02 maja 2018, 20:26
licznik mth w sprzętach np. budowlanych bierze odczyt z obrotów silnika ,czyli np z czujnika położenia wału .Ilośc obrotów /min przekłada się na mth. Zwykły licznik jak to koledzy nazwali "kwarcowy" bedzie pokazywa tylko czas pracy silnika a tu robi się róznica .Bo w zalezności od obrotów na jakich pracujemy traktorkiem ten czas bedzie różny w liczniku mth wpiętym w czujnik a inaczej bedzie wygądał oriętacyjny czas pracy w kwarcowym czasomierzu. Wiem że zawsze lepiej kontrolować i serwisować sprzęto w oparciu o jakiekolwiek odczyty z klepsydry niż opierac się na sezonowych wymianach .
Wszystko ładnie, cacy tylko dodam że jedna motogodzina równa się jednej godzinie pracy sprzętu jeśli sprzęt pracuje na obrotach znamionowych. W przypadku traktorków kosiarek taki wariant można spokojnie przyjąć. Różnica w przeliczniku mth/godz. będzie w przestrzeni powiedzmy 100 godzin niewielka procentowo co nie będzie miało większego znaczenia na czasookresy przeglądów.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 02 maja 2018, 22:58

"Na obrotach znamionowych" .. hehehe , a co to takiego ?
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Keram2504
Stały bywalec
Posty: 610
Rejestracja: 14 lut 2015, 21:19
Imię: Marek

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Keram2504 » 02 maja 2018, 23:01

Inaczej nominalne. Przyjęte konstrukcyjnie przez producenta. Silnik wtedy rozwija największą moc w przeliczniku na paliwo w stosunku do mocy.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 02 maja 2018, 23:06

Nie znam się na tym, ale ..coś tam kumam, aczkolwiek nie do końca ... Silnik Troka rozwija moc max w porównaniu do posiadanej mocy /siły, na paliwo, a. mocy ostatnio mu brak hehehe..
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Keram2504
Stały bywalec
Posty: 610
Rejestracja: 14 lut 2015, 21:19
Imię: Marek

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Keram2504 » 02 maja 2018, 23:11

No to tylko szrot. :D
A tak na poważnie to regulacja, zawory, zapłon, tzn świeczki, zasyfiałe filtry, zużycie eksploatacyjne itp.

mariusz_w4
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 31 sty 2018, 16:03

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: mariusz_w4 » 02 maja 2018, 23:46

Keram2504 pisze:
02 maja 2018, 22:56
mariusz_w4 pisze:
02 maja 2018, 20:26
licznik mth w sprzętach np. budowlanych bierze odczyt z obrotów silnika ,czyli np z czujnika położenia wału .Ilośc obrotów /min przekłada się na mth. Zwykły licznik jak to koledzy nazwali "kwarcowy" bedzie pokazywa tylko czas pracy silnika a tu robi się róznica .Bo w zalezności od obrotów na jakich pracujemy traktorkiem ten czas bedzie różny w liczniku mth wpiętym w czujnik a inaczej bedzie wygądał oriętacyjny czas pracy w kwarcowym czasomierzu. Wiem że zawsze lepiej kontrolować i serwisować sprzęto w oparciu o jakiekolwiek odczyty z klepsydry niż opierac się na sezonowych wymianach .
Wszystko ładnie, cacy tylko dodam że jedna motogodzina równa się jednej godzinie pracy sprzętu jeśli sprzęt pracuje na obrotach znamionowych. W przypadku traktorków kosiarek taki wariant można spokojnie przyjąć. Różnica w przeliczniku mth/godz. będzie w przestrzeni powiedzmy 100 godzin niewielka procentowo co nie będzie miało większego znaczenia na czasookresy przeglądów.
Nie zawsze pracujemy na obrotach znamionowych ,czyli załozonych przez producenta,czasem jest szybciej a czasem może być wolniej więc taki licznik opierający swój pomiar o zasilanie z satcyjki nie poda nam dokładnego pomiaru.A rozbiezności w tym przypadku mogą być duże zarówno w jedną jak i drugą stronę.

Keram2504
Stały bywalec
Posty: 610
Rejestracja: 14 lut 2015, 21:19
Imię: Marek

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Keram2504 » 03 maja 2018, 0:07

Czy to jest tak ważne??
No to z innej beczki; Producent przykładowej marki aut podaje czasookres przeglądów co 20 tys. km. Jeden klient jeździ na maxa, inny lajcikowo, aby się doturlać. Obaj robią przegląd tak jak producent zaleca. I tu pytanie czy oba silniki będą zajechane w równym stopniu?

pfp76
Stały bywalec
Posty: 440
Rejestracja: 29 sty 2015, 11:54

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: pfp76 » 03 maja 2018, 1:24

Problemu nie ma . Ilość godzin pracy urządzenia przy tym samym wskazaniu ,zawsze nie do szacuje w stosunku do licznika motogodzin .Inaczej mówiąc może to tylko skutkować trochę wcześniejszym serwisowaniem sprzętu.

Marek

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Marek » 03 maja 2018, 11:59

To w tym Alko ubogo taki sprzęt powinien mieć podstawowy zestaw wskazników .Chyba że na Polski rynek wypuszczają ubogie wersje.
Nie postarali się.
W toro dh220 licznik motogodzin działa od razu po przekręceniu zapłonu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 03 maja 2018, 22:17

Jest taki jak miała Honda, /zasada działania identyczna/, jak napisał kolega wyżej, jest to ... licznik "elektromechaniczny" ... Na potrzeby użytkowania serwisowego jest chyba spoko..
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

Niejad
Stały bywalec
Posty: 474
Rejestracja: 30 cze 2016, 13:12
Imię: Marcin

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Niejad » 04 maja 2018, 9:15

Ok ja znalazłem przyzwoity licznik i chyba go
Zamówięl
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tornado
Global Moderator
Posty: 3777
Rejestracja: 25 sty 2015, 19:02

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: Tornado » 04 maja 2018, 13:57

Nie obraź się , ale do mnie te wszystkie elektroniczne wyświetlacze "nie docierają" i uważam je za "lipne" tj. szajs który szybko nawala...
Za­nim po­wiesz, że świat pilarza jest zły - przyj­rzyj się sobie. ;)

mariusz_w4
Stały bywalec
Posty: 68
Rejestracja: 31 sty 2018, 16:03

Re: Licznik Motogodzin

Post autor: mariusz_w4 » 06 maja 2018, 21:04

Keram2504 pisze:
03 maja 2018, 0:07
Czy to jest tak ważne??
No to z innej beczki; Producent przykładowej marki aut podaje czasookres przeglądów co 20 tys. km. Jeden klient jeździ na maxa, inny lajcikowo, aby się doturlać. Obaj robią przegląd tak jak producent zaleca. I tu pytanie czy oba silniki będą zajechane w równym stopniu?
No sam sobie odpowiedziałeś na pytanie :) własnie to że pracujemy na różnych obciążeniach i obrotach daje nam różnice w zużyciu materiałów eksploatacyjnych w silniku a co za tym idzie i silnika .Więc taki czasowy pomiar nie daje nam dokładniej informacji o tym ile silnik przepracował . Ale zakładająć taki pomiar za jedyny możliwy napewno będzie on dużo bardziej miarodajny niż notowanie na kartce czasu pracy a co za tym idzie przełoży się na ustabilizowanie interwału wymian.

ODPOWIEDZ