Jaki olej do kosiarki traktorka odśnieżarki
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowy użytkownik
Jaki olej do kosiarki traktorka odśnieżarki
Witam
Mam pytanie jaki olej używacie do swojej kosiarki, naczytałem się w necie wiele sprzecznych opini lecz jedna utkwiła mi w głowie cyt. " Na podstawie mojego testu wynika że olej Briggs&Stratton SAE 30 tak naprawdę nie jest najlepszym olejem do nowych silników lub silników po remoncie generalnym z tuleją żeliwną. "
znalazłem też tabelę z wykresem zakresu temperatury pracy danego oleju.
Z tego wynika że można stosować olej wielosezonowy 10W30 we wszystkich silnikach czy to latem czy zimą .
jakich olejów więc wy używacie ???
Mam pytanie jaki olej używacie do swojej kosiarki, naczytałem się w necie wiele sprzecznych opini lecz jedna utkwiła mi w głowie cyt. " Na podstawie mojego testu wynika że olej Briggs&Stratton SAE 30 tak naprawdę nie jest najlepszym olejem do nowych silników lub silników po remoncie generalnym z tuleją żeliwną. "
znalazłem też tabelę z wykresem zakresu temperatury pracy danego oleju.
Z tego wynika że można stosować olej wielosezonowy 10W30 we wszystkich silnikach czy to latem czy zimą .
jakich olejów więc wy używacie ???
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Kamilos
- Stały bywalec
- Imię: Kamil
Re: Jaki olej do kosiarki traktorka odśnieżarki
ja używam półsyntetyka 10w30, do kosiarek i traktorków wystarczy, nawet do odśnieżarek się nadaje, sae 30 to jest olej mineralny jednosezonowy przeznaczony na lato mówiąc szczerze nie jest to olej wysokiej jakości z tego względu że jest jednosezonowy.
Rzadko tutaj zaglądam, więc nie odczytuje prywatnych wiadomości, jak masz sprawę pisz na maila:
kamil28onet@gmail.com
kamil28onet@gmail.com
- irukard
- Stały bywalec
- Imię: Krzysztof
- Kontakt:
Ogólnie większość silników górnozaworowych z żeliwną tyleją "woli" 10W30. Silniki dolnozaworowe, z aluminiowym cylindrem standardowo są mniej wymagające, więc lejemy SAE30.
Z informacji, które znalazłem na necie, klasa lepkości nie świadczy o sposobie produkcji danego oleju. Ale z jednym się zgadzam - 10W30 for all 
Zawsze lepiej stosować lepsze oleje w silnikach, które nie wymagają wysokiej klasy oleju, niż na odwrót - słabe oleje w wymagających konstrukcjach.
Chciałbym zauważyć również, że klasa lepkości (SAE) to jedno, a klasa jakości (API) to drugie.
Ja do obydwu urządzeń zalałem olej Oleo-mac 4t Motor Oil SAE 10W-30 API SL/CF. ...ale CF to nas nie interesuje w tym przypadku

Zawsze lepiej stosować lepsze oleje w silnikach, które nie wymagają wysokiej klasy oleju, niż na odwrót - słabe oleje w wymagających konstrukcjach.
Chciałbym zauważyć również, że klasa lepkości (SAE) to jedno, a klasa jakości (API) to drugie.
Ja do obydwu urządzeń zalałem olej Oleo-mac 4t Motor Oil SAE 10W-30 API SL/CF. ...ale CF to nas nie interesuje w tym przypadku

Możesz spróbować jakiś olej syntetyczny firmy Amsoil do małych pojazdów. Podobno lepsze niż konkurencja, może więc coś dopasujesz z tego linka do siebie.
- irukard
- Stały bywalec
- Kontakt:
Kunik pisze:Możesz spróbować jakiś olej syntetyczny firmy Amsoil do małych pojazdów. Podobno lepsze niż konkurencja, może więc coś dopasujesz z tego linka do siebie.
Podobno. Każdy swoje chwali

- Kamilos
- Stały bywalec
Sprawdzałem parametry amsoil i są porównywalne z olejami z oleo maca 10w30 więc nie ma sensu płacić za olej 35 zł za litr. Każdy 10w30 i tak będzie dużo lepszy niż sae30.
Rzadko tutaj zaglądam, więc nie odczytuje prywatnych wiadomości, jak masz sprawę pisz na maila:
kamil28onet@gmail.com
kamil28onet@gmail.com
pewnie, najbezpieczniejszy jest 10W30
No dobra, przyłapaliście mnie
. Ale nikt nikogo nie zmusza do Amsoil, po prostu mówię, że warto spróbować 

- Troku
- Stały bywalec
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
zaproponuj olej wrzuć zdjęcie i jego parametry.
serwis i naprawa skrzyń hydrostatycznych
Jestem od tego aby pomagać, to moje hobby na tym ziemskim padole
Andrzej Troczyński
andrzej.troczynski@gmail.com.
https://andrzejtroczynski.wixsite.com/website
665 200 900
Andrzej Troczyński
665 200 900
- irukard
- Stały bywalec
- Kontakt:
Kunik pisze:No dobra, przyłapaliście mnie. Ale nikt nikogo nie zmusza do Amsoil, po prostu mówię, że warto spróbować
A jak sprzęt się "spier~oli" i będzie to zatarcie od strony wydechu, do kogo mamy uderzać po zwrot kosztów naprawy?
Kamilos pisze:Sprawdzałem parametry amsoil i są porównywalne z olejami z oleo maca 10w30 więc nie ma sensu płacić za olej 35 zł za litr. Każdy 10w30 i tak będzie dużo lepszy niż sae30.
No a dziś na fb mnie zirytowali fascynacją oleju sae30 b&s przecież to minerał w wysokiej cenie i jednosezonowy.
- Kamilos
- Stały bywalec
retronix pisze:Kamilos pisze:Sprawdzałem parametry amsoil i są porównywalne z olejami z oleo maca 10w30 więc nie ma sensu płacić za olej 35 zł za litr. Każdy 10w30 i tak będzie dużo lepszy niż sae30.
No a dziś na fb mnie zirytowali fascynacją oleju sae30 b&s przecież to minerał w wysokiej cenie i jednosezonowy.
Daj linka, trzeba ich sprowadzić na ziemię..
kamil28onet@gmail.com
kamil28onet@gmail.com
Nie wiem czy jesteś w tej grupie na fb więc nie mam jak zalinkowac
Piszecie że do silników B&S lepiej lac 10W30 a napiszcie prosze czy moze być to tez 10W40 taki kupiłem i nie wiem czy moze być. Prosze o info dzięki...
- Kamilos
- Stały bywalec
Może być jak najbardziej 10w40, nawet jest lepszy od 10w30, bo ma szerszy zakres temperatur w jakich może pracować.
kamil28onet@gmail.com
kamil28onet@gmail.com
-
- Stały bywalec
Najtańszy samochodowy 5W-40 lub 0W-40 w klasie A3/B4 i silnik przeżyje ramę bo ma parametry o kilkadziesiąt % lepsze od agro, jego degradacja jest kilkukrotnie niższa, nie wspominając o stosunku cena/jakość. Chyba, że ktoś woli zawartość bańki agro o wartości 2zł kupować za kilkadziesiąt ale za to z "markowym" logiem.
- Troku
- Stały bywalec
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Dokładnie tak jak piszesz.
serwis i naprawa skrzyń hydrostatycznych
Andrzej Troczyński
665 200 900
Andrzej Troczyński
665 200 900
Panowie ostatnio czytałem o olejach sporo i w necie trafiłem na taki filmik aż.sie przesrazilem
Tym co jest faktycznie sprzedawane w necie .
Z góry przepraszam za niecenzuralne słowa w filmie.
Tym co jest faktycznie sprzedawane w necie .
Z góry przepraszam za niecenzuralne słowa w filmie.
-
- Stały bywalec
Jak chcesz zagłębić się w tematykę olejów zapraszam na www.oil-club.ru google nawet w miarę dobrze tłumaczy.
Podrabiane są w kolejności castrol, mobil, shell, elf, total, motul, valvoline. Lotosa 5W-40 się nie podrabia bo on już w detalu kosztuje 60zl/4l.
W podróbki 0W, 5W idzie najtańszy 15W-40 lub co może skończyć się katastrofą najtańszy agro.
Podrabiane są w kolejności castrol, mobil, shell, elf, total, motul, valvoline. Lotosa 5W-40 się nie podrabia bo on już w detalu kosztuje 60zl/4l.
W podróbki 0W, 5W idzie najtańszy 15W-40 lub co może skończyć się katastrofą najtańszy agro.